Search...

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΣΚΟΠΟ ΦΡΑΧΤΗ ΚΑΙ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αφορμή δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το φράχτη στον Έβρο

Με  αφορμή τις σημερινές  δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michele Cercone,  σχετικά με το φράχτη στον Έβρο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτέλους, να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Από τη μία πλευρά, αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν.
Θα ήταν  καλύτερο για την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή να παραμείνει στο  πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της  και να σέβεται την έννομη  τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει χωρίς αμφιβολία, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ποτέ δεν αρνήθηκε αυτή τη νομική βάση του ελληνικού αιτήματος. Προέβαλλε, όμως, διαρκώς, επιφυλάξεις και στην πράξη, καθυστέρησε την έγκριση της χρηματοδότησης για το 2011 του συνολικού προγράμματος διαχείρισης των ελληνικών συνόρων. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί μόλις στις 25 Νοεμβρίου 2011 το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η χρηματοδότηση για τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης των παράνομων μεταναστών.
Αυτό κατέστη  τελικά δυνατό μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση, στις 6 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε  να χρηματοδοτήσει την κατασκευή  του φράχτη από το εθνικό Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικατέστησε  μάλιστα,  την πρόταση για τον  φράχτη με την πρόταση για την  προμήθεια 6 πλοίων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, της οποίας η χρηματοδότηση εγκρίθηκε.
Μόλις χθες, και μετά από την αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, ξεκίνησαν οι εργασίες για την  κατασκευή του φράχτη και εγκαινιάστηκε  το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στον Έβρο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.
Το Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη, με συστηματικό  τρόπο, υπεράνθρωπες προσπάθειες, υλοποιεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Συνόρων και το Εθνικό Πρόγραμμα Schengen. Κι αυτό μέσα σ’ ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα περιβάλλον μεγάλης κοινωνικής έντασης στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή οφείλει να επιδεικνύει  μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες  της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Η κοινοτική  αλληλεγγύη αποτελεί δέσμευση για όλους και απορρέει από την ισχύ της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσδιορίζει όμως, και το πλαίσιο πολιτικής συμπεριφοράς και δημόσιας λειτουργίας των εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης».
07.02.2012