Search...

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

[BG] ГРЪЦКО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА СЪС СТЕНА СРЕЩУ ЕМИГРАНТИТЕ?


Агенция "Фокус"

Гръцкото правителство не се е отказало от плановете си да изгради стена дълга 12,5 км и висока 3 метра на границата с Турция, въпреки международните критики. Министерството за защита на гражданите съобщи, че стената ще бъде готова до април. Тя ще бъде близо до река Еврос и град Орестиада. По-рано гръцките власти планираха граничната стена да е дълга 206 км. Според Атина стената трябва да спре наплива на нелегални имигранти. Около 80% от нелегалните имигранти в ЕС влизат през Гърция. Смята се, че в момента около 300 000 души живеят нелегално в Гърция.

Агенция „Фокус”
Проф. Антон Първанов: Едва ли Гърция ще строи стена с Турция, става дума за отклоняване на вниманието от проблемитe в страната 

Едва ли Гърция ще построи стена с Турция, по-скоро става дума за отклоняване на вниманието от сериозните проблеми в страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Антон Първанов, преподавател от катедра „Международни отношения”, Факултет „Международна икономика и политика” в УНСС.„Даже и в такъв ограничен участък, стената ще струва много пари, а гръцкото правителство няма откъде да ги намери. Правителството на Гърция е загрижено най-вече да оцелее и да предпази държавата от съсипване и колапс”, коментира проф. Първанов.
Според него в основата на намеренията за строителството на стената стои политическият подтекст, а именно отклоняване на вниманието и концентрирането му в друга насока, а не там, където са истинските проблеми.
В Гърция не предстоят избори, но никога не са изключени предсрочни заради тази тежка за страната ситуация на криза. Страната все още не е прескочила трапа, както се казва. Обществото не приема действията на правителството, което търси радикални мерки за изход, посочи Първанов.
По думите на проф. Антон Първанов досега Турция все още не е реагирала на сигналите за строителството на стената. „Тя съвсем предвидливо изчаква. Ако наистина се стигне до такова решение, тя ще протестира. Тя ще се присъедини към този хор на тези неправителствени организации, че стената е отживелица, че е нещо от средновековието със стена да се отделят държави и хора”, посочи той.
Идеята за изграждането на стената е на един от министрите в гръцкото правителство. „Очевидно е, че това се обсъжда на определено равнище и не би трябвало да предизвиква толкова оживени коментари, тъй като има подобни прецеденти и на други места по света. Например между САЩ и Мексико в продължение на стотици километри има такава стена и то от много години. В непосредствена близост до Балканите има още един такъв прецедент – в държавата Израел, която огради с подобна стена тези части на Йерусалим, където живеят арабите. Една такава прагматична цел за ограничаване на незаконните емигранти предизвиква реакция понеже по традиция е свързана с определени политически или етнически проблеми. Знаете – в Западна Тракия, в граничните райони на Гърция с Турция, живее едно многобройно мюсюлманско население, за което Турция претендира, че е турско малцинство, а гърците категорично отхвърлят подобни претенции. Ако наистина се построи една такава стена по цялото протежение на долното течение на река Марица, всъщност се създава асоциация с Берлинската стена от времето на Студената война, т.е. влага се повече символично значение, отколкото практическо предназначение”, посочи още проф. Антон Първанов.



Галина ДИМОВА Стената на границата между Гърция и Турция ще бъде готова до април 
Гръцкото правителство не се е отказало от плановете си да изгради стена дълга 12,5 км и висока 3 метра на границата с Турция, въпреки международните критики. Министерството за защита на гражданите съобщи, че стената ще бъде готова до април. Тя ще бъде близо до река Еврос и град Орестиада, предаде агенция АПА.
По-рано гръцките власти планираха граничната стена да е дълга 206 км. Според Атина стената трябва да спре наплива на нелегални имигранти.
Около 80% от нелегалните имигранти в ЕС влизат през Гърция. Смята се, че в момента около 300 000 души живеят нелегално в Гърция.
„Берлинер цайтунг”: Гръцката стена срещу имигрантите ще бъде по-къса 
След като бе подложена на тежки критики, Гърция промени плановете си за изграждането на 206-километрова стена по границата с Турция. Засега правителството иска за издигне стена, дълга 12,5 км и висока 3 метра, по река Еврос, близо до малкия град Орестиада, съобщава германският вестник „Берлинер цайтунг”.
Според оценки на ЕС над 80% от нелегалните имигранти влизат в ЕС през Гърция. Страната среща сериозни трудности да се справи с проблема.
„Ди Пресе”: ЕК разкритикува плановете за строителството на стена по границата между Гърция и Турция 
Европейската комисия разкритикува плановете за строителството на стена по границата между Гърция и Турция, за да се спре напливът на нелегални имигранти. Според еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом това е краткосрочно решение на проблема с нелегалните имигранти, пише австрийският вестник „Ди Пресе”.
Стените не могат да решат проблемите, посочи Малмстрьом.


04 януари 2011