Search...

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ 30 ΣΥΡΟΙ

Δημήτρης Αγγελίδης



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επιτάσσει να εξασφαλίσουν οι ελληνικές αρχές τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ομάδα μέχρι τις 30 Μαρτίου και η κυβέρνηση να δώσει μέχρι την Παρασκευή πληροφορίες για το πού βρίσκονται ● Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν τους εντόπισε παρότι τους έψαχνε με... δύο αυτοκίνητα πάνω στη νησίδα.


Εντολή στην κυβέρνηση να κρατήσει στην Ελλάδα τους περίπου 30 Σύρους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι από το βράδυ του Σαββάτου σε νησίδα του Εβρου έβγαλε αργά χτες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εγκρίνοντας μέσα σε μισή μέρα την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε το μεσημέρι η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος της οργάνωσης HumanRights360, με τη στήριξη της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η απόφαση αντανακλά την εξαιρετική σημασία που αποδίδει το Δικαστήριο στην υπόθεση που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.», καθώς δέχεται ότι κινδυνεύει η ζωή των προσφύγων και ότι πιθανή επαναπροώθησή τους στην Τουρκία θα σημάνει πιθανότατα ότι θα καταλήξουν στη Συρία, καθώς σε βάρος τους υπάρχουν αποφάσεις απέλασης από τις τουρκικές αρχές.

Πρόκειται για την τρίτη έγκριση ασφαλιστικών μέτρων σε υπόθεση επαναπροώθησης μέσα σε λίγες εβδομάδες, ύστερα από τις αποφάσεις που είχε αναδείξει η οργάνωση Aegean Boat Report, γεγονός που φανερώνει τη βαρύτητα που αποδίδει το Διεθνές Δικαστήριο στην πληθώρα καταγγελιών κατά της χώρας μας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα.

Το Δικαστήριο επιτάσσει να εξασφαλίσουν οι αρχές τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ομάδα μέχρι τις 30 Μαρτίου και η κυβέρνηση να δώσει μέχρι την Παρασκευή πληροφορίες για το πού βρίσκονται, αν είναι ελληνική η νησίδα και αν θα μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο.

Οπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται επτά παιδιά και δύο έγκυες, από τις οποίες η μία αιμορραγεί, συνελήφθησαν την Παρασκευή από την αστυνομία και το Σάββατο παραδόθηκαν σε κουκουλοφόρους, που τους μετέφεραν και τους εγκατέλειψαν στη νησίδα. Παρ’ όλο που το γεωγραφικό στίγμα είναι γνωστό εδώ και μέρες, μέχρι αργά χτες το βράδυ η αστυνομία ισχυριζόταν ότι τους ψάχνει αλλά δεν έχει καταφέρει να τους βρει. Μάλιστα, αστυνομικός ισχυρίστηκε στην κ. Κουνιάκη ότι η αναζήτηση γίνεται «με δύο αυτοκίνητα» - άγνωστο πώς θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν σε νησίδα περιστοιχισμένη από τα βαθιά νερά του ποταμού.

Το τραγικό ταξίδι του μικρού Αϊμάν


Λεγόταν Αϊμάν Σαλέχ, ήταν τεσσάρων χρόνων και βρισκόταν στη βάρκα με την οποία μετέφεραν παρανόμως οι κουκουλοφόροι τους Σύρους πρόσφυγες από την ελληνική όχθη στη νησίδα του Εβρου. Από τη Γερμανία, ο πατέρας του, Αμάρ, διηγήθηκε κλαίγοντας σε πρόσφυγα που βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα ότι τους χτύπησαν βίαια οι κουκουλοφόροι και ο μικρός έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό. Ενας πρόσφυγας βούτηξε, αλλά δεν κατάφερε να τον σώσει. Η μητέρα του, Ουάρντα, έγκυος σε άλλο παιδί, περιμένει στη νησίδα και με δυσκολία δέχεται να βάλει στο στόμα της νερό και φαγητό.


Χτες το πρωί, οι πρόσφυγες ενημέρωσαν για την παρουσία κομάντο και drone, ενώ κομάντο εμφανίστηκαν την Τρίτη και τους προειδοποίησαν να γυρίσουν στην Τουρκία, αλλιώς θα τους επαναπροωθήσουν με τη βία. «Ως εδώ η υποκρισία. Γνωρίζουμε τι είναι η κυβέρνηση που δυστυχώς διαθέτουμε, πόσο φλερτάρει με τον ρατσισμό και πόσο επενδύει στην επιλεκτική ξενοφοβία. Αυτή η κυβέρνηση όμως εκπροσωπεί επίσημα μια χώρα και έναν λαό. Και σ’ αυτή τη χώρα κάθε ανθρώπινη φωνή απαιτεί: Βρείτε και σώστε τους πρόσφυγες τώρα», υπογραμμίζει ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

17/3/2022

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/336063_na-meinoyn-stin-ellada-oi-30-syroi