Search...

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΔΔΑ) ΧΟΡΗΓΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ 2 ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες  (ΕΣΠ) εκπροσώπησε τους Σύρους πρόσφυγες, ενώπιον του ΕΔΔΑ, ζητώντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου. Το ΕΔΔΑ χθες το βράδυ χορήγησε τα ασφαλιστικά μέτρα και υποδεικνύει στην Ελληνική Κυβέρνηση τη μη απομάκρυνση των προσφύγων από τη χώρα και την παροχή σε αυτούς τροφής, νερού και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. Επίσης το ΕΔΔΑ ζητάει πληροφορίες από την Ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, και για το εάν οι Σύροι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου καθώς και αν έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και σε νομική συνδρομή.


Οι Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ αυτών 26 μικρά παιδιά, ασθενείς και μία έγκυος γυναίκα, βρέθηκαν επί πολλές ημέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδες στον Έβρο, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, εκτεθειμένοι στο κρύο και τις καιρικές συνθήκες. 


Για την πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 37 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 16 ανήλικα, το ΕΣΠ απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα παρέμβαση στις ελληνικές αρχές για τη διάσωση και την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου. Η απάντηση των ελληνικών αρχών ήταν ότι δεν τους έχουν εντοπίσει. Στην συνέχεια χάθηκε η επικοινωνία με τους ανθρώπους και δεν είναι γνωστό στην οργάνωσή μας το πού βρίσκονται.


Για τη δεύτερη ομάδα αποτελούμενη από 46 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών 10 ανήλικα, το ΕΣΠ απέστειλε τη Δευτέρα 18/4 σχετική παρέμβαση στις ελληνικές αρχές η οποία δεν έχει απαντηθεί. Οι πρόσφυγες βρίσκονται ακόμη και σήμερα στη νησίδα σε άθλια κατάσταση.

Το ΕΣΠ καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν άμεσα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πριν τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία τους και πριν θρηνήσουμε θύματα.


Από την αρχή του έτους το ΕΣΠ έχει αποστείλει στις ελληνικές αρχές 22 παρεμβάσεις για τουλάχιστον 230 πρόσφυγες, με τουλάχιστον 55 παιδιά, από την Συρία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου για να ζητήσουν διεθνή προστασία. Στις 12 από αυτές τις παρεμβάσεις οι ελληνικές αρχές απάντησαν θετικά ως προς τον εντοπισμό τους και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες, ενώ στις λοιπές είτε δεν απάντησαν είτε απάντησαν ότι δεν εντοπίστηκαν. Από αυτές σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις, που αφορούν πρόσφυγες από την Τουρκία και την Συρία, η οργάνωσή μας πληροφορήθηκε ότι οι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν άτυπα και αναγκαστικά από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. 


20/4/2022

https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements/item/1950-to-evropaiko-dikastirio-gia-ta-dikaiomata-tou-anthropou-edda-xorigei-asfalistika-metra-gia-2-omades-syron-prosfygon-se-nisides-ston-evro