Search...

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: «ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΒΙΑ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΥΣ»

Δέσποινα Παπαγεωργίου

11999944_10207364282529784_1359017372_n



Εφαρμόζοντας στην πράξη τη χριστιανική διδασκαλία και τις αρχές του ανθρωπισμού, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε κάθε ενορία στην Ευρώπη να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ επέκρινε σφοδρά τείχη και φράχτες που στήνονται εναντίον των κατατρεγμένων.
Μάλιστα, ο Πάπας συμπλήρωσε ότι θα ξεκινήσει ο ίδιος να φιλοξενεί πρόσφυγες, στο μικρό κρατίδιο του Βατικανού.
«Καλώ τις ενορίες, τις θρησκευτικές κοινότητες, τα μοναστήρια και τους ναούς ανά την Ευρώπη, να δεχθούν από μία οικογένεια προσφύγων», είπε στο κυριακάτικο κήρυγμά του.
Το κάλεσμα του Πάπα απευθύνεται στις δεκάδες χιλιάδες καθολικές ενορίες στην Ευρώπη, καθώς ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φθάνει μέσω των Βαλκανίων και της Μεσογείου στην Ιταλία και την Ελλάδα σημειώνει επίπεδα-ρεκόρ.
Μόνο στην Ιταλία υπάρχουν 25.000 ενορίες και περισσότερες από 12.000 στη Γερμανία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων θέλει να καταλήξει.
Το πλήθος στην Πλατεία του Αγ. Πέτρου χειροκροτούσε, ενώ ο ποντίφικας έλεγε: «Κάθε ενορία, κάθε θρησκευτική κοινότητα, κάθε ναός, δεχθείτε μία οικογένεια».
Επιπλέον, σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό μήνυμα ανθρωπιάς, ο Πάπας, εγγονός Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή, επέκρινε τα τείχη και τους φράχτες (σσ: τείχος χτίζει η Ουγγαρία στα σύνορα της ΕΕ, φράχτη διατηρεί η Ελλάδα στον Έβρο),  αλλά και την πολιτική επαναπροώθησης κάποιων κρατών:
«Είναι βία να χτίζεις τείχη και εμπόδια για να σταματήσεις εκείνους που ψάχνουν για ένα ειρηνικό μέρος. Είναι βία να ωθείς πίσω εκείνους που έχουν διαφύγει απάνθρωπες συνθήκες με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος», έγραψε σε επιστολή του σε συνάντηση Εκκλησιών στην Αλβανία.

Οι δύο ενορίες του Βατικανού θα δεχθουν δύο οικογένειες προσφύγων αυτές τις ημέρες, είπε ο Πάπας, που –υπενθυμίζεται- έκανε το πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του το 2013 στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, όπου καταφθάνουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες με βάρκες.
Τέλος, ο ποντίφικας τόνισε ότι η πράξη αυτή αποτελεί μια «συγκεκριμένη χειρονομία» για την προετοιμασία για το Ιερό Έτος με θέμα το έλεος, που αναμένεται να αρχίσει στις 8 Δεκεμβρίου.
«Μπροστά στην τραγωδία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον θάνατο, εξαιτίας της πείνας και του πολέμου, και πορεύονται προς μια ελπίδα ζωής, το Ευαγγέλιο μας καλεί, μας ζητά να σταθούμε κοντά στους πιο μικρούς και εγκαταλελειμμένους. Να τους δώσουμε μια συγκεκριμένη ελπίδα. Όχι μόνον να πούμε «κουράγιο, κάντε υπομονή»», είχε πει νωρίτερα, στο κήρυγμά του.
(Με πληροφορίες από Reuters, Επιμέλεια: Δέσποινα Παπαγεωργίου)

8/9/2015