Search...

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΕΒΡΟΥ

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων


18 μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η Τουρκική κυβέρνηση επικαλούμενη τον κίνδυνο κατά της δημοκρατίας  καταλύει συστηματικά κάθε έννοια δικαίου, με την καταστολή και την παραβίαση ελευθεριών και δικαιωμάτων να είναι ο κανόνας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και την ελευθερία τους, εκατοντάδες άλλοι έφυγαν από τη χώρα ζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Πολιτικοί, ακαδημαϊκοί  και δημοσιογράφοι φυλακίζονται, εφημερίδες κλείνουν, η λογοκρισία είναι καθεστώς και οι καταγγελίες για βασανιστήρια όλο και πληθαίνουν.
Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες ήρθαν και πάλι στη δημοσιότητα στη χώρα μας καταγγελίες για επαναπροώθηση και παράδοση στο καθεστώς Ερντογάν τόσο Τούρκων αντιφρονούντων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τον Έβρο ζητώντας πολιτικό άσυλο, όσο και προσφύγων από άλλες χώρες (πχ Συρία) που ήρθαν στην Ελλάδα στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους. Η πρακτική αυτή, εάν πράγματι εφαρμόζεται, καθιστά τη χώρα μας αναξιόπιστη και ασυνεπή και έκθετη στα διεθνή φόρα ως προς την προστασία των ανθρώπων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας . Φοβούμαστε ότι νομοτελειακά, αν οι καταγγελίες  επιβεβαιωθούν, θα οδηγηθούμε σε νέες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε από τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσουν άμεσα υπηρεσιακά τις καταγγελίες αυτές οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν συνιστούν κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστρατήγηση διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα μας.

Καλούνται παράλληλα τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν από την πλευρά τους και αυτές σε βάθος τις επώνυμες καταγγελίες και αν ισχύουν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όσους διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα και να σταματήσει άμεσα αυτή την κατάπτυστη πρακτική που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

30/1/2018