Search...

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

 - Η ΑΥΓΗ


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο θάνατος επέστρεψε στον Έβρο

Η πρόσφατη τραγωδία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο ποτάμι που χωρίζει στα μάτια πολλών καταδιωκομένων από φτώχεια, πόλεμο και εμφύλιες διαμάχες την κανονική ζωή από τον σίγουρο θάνατο

Μια μητέρα και οι δύο ανήλικοι γιοι της πνίγηκαν την εβδομάδα που πέρασε στα νερά του Έβρου στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Η 37χρονη μητέρα ήταν απολυμένη δασκάλα και οι δύο γιοι της 12 και 4 ετών. Ο σύζυγος και πατέρας των παιδιών, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, επίσης απολυμένος εκπαιδευτικός, ο οποίος αγνοοείται μαζί με 6 ακόμα άτομα, συνεπιβάτες τους στη βάρκα που ανετράπη την περασμένη Τρίτη στον ποταμό Έβρο.
Το ναυάγιο έγινε στην τουρκική πλευρά και οι ελληνικές αρχές ούτε καν ενημερώθηκαν από τις τουρκικές. Η ενημέρωση ήλθε σε όλους από το τουρκικό πρακτορείο Dogan και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, που μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα την ταυτότητα και φωτογραφίες των τριών προσφύγων, πρόκειται για την Αϊσέ Αμπντουρεζάκ, μια από τις χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.
Η πρόσφατη τραγωδία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο ποτάμι που χωρίζει στα μάτια πολλών καταδιωκομένων από φτώχεια, πόλεμο και εμφύλιες διαμάχες την κανονική ζωή από τον σίγουρο θάνατο. Θυμίζουμε ότι ένα άλλο πολύνεκρο ναυάγιο στον Έβρο, τον Ιούνιο του 2010, όταν είχαν πνιγεί 19 άνθρωποι -με τα πτώματα των δεκατεσσάρων να ξεβράζονται στην ελληνική όχθη-, είχε κάνει γνωστό στο πανελλήνιο ότι λειτουργούσε μουσουλμανικό νεκροταφείο στο Σιδηρώ, όπου θάβονταν αποκλειστικά νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες που οι αρχές έβρισκαν νεκρούς -και θεωρούσαν ότι πρόκειται για μουσουλμάνους- στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες και αδιάκριτες επαναπροωθήσεις ακόμα και αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο μέσω του Έβρου. Το αρμόδιο υπουργείο, στην πιο πρόσφατη διάψευση σχετικού δημοσιεύματος του TVXS, σημείωνε ότι κατά το 2017 από τον Έβρο είχαν φτάσει στη χώρα «7.544 πρόσφυγες / μετανάστες και όλοι οδηγήθηκαν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου το μεγαλύτερος μέρος εξ αυτών ζήτησε χορήγηση ασύλου».
Μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και παρά την ύπαρξη του διαβόητου φράχτη, παρατηρείται μάλιστα αύξηση των ανθρώπων που αποπειρώνται την είσοδο στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων μας. Ωστόσο, παρά τις συμφωνίες και τους φράχτες, το ανθρώπινο κόστος των αποτρεπτικών πολιτικών της Ε.Ε. εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλό. Μόνο για το 2018 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει στη Μεσόγειο «190 πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών», «140 πιθανούς πνιγμούς», «68 θανάτους από άγνωστα αίτια» και «3 από υποθερμία».
Έρχεται νέο νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών ασύλου
Στο μεταξύ στη χώρα μας μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το άσυλο και ρύθμιση άλλων διοικητικών θεμάτων. Μια από τις πιο βασικές αλλαγές, την οποία έχει επανειλημμένα διαφημίσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ήταν η σύντμηση των διαδικασιών ασύλου. Μάλιστα οι συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές αναμενόταν να φτάσουν στη Βουλή ως ένα από τα πρώτα νομοσχέδια μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μια από τις αλλαγές θα αφορά το ποια θεωρείται από τον νόμο ως τελεσίδικη απόφαση ασύλου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να υπάρχει τροποποίηση του άρθρου 19 περί χορήγησης άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους, ρύθμιση για την ενσωμάτωση του συμφώνου συμβίωσης και για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν ευρωπαϊκή οδηγία για ζητήματα υποδοχής, αλλά και για διευκόλυνση μετακίνησης υπαλλήλων εταιρειών που έχουν γραφεία και σε άλλες χώρες.

19/2/2018