Στην Dealnews online μιλά αποκλειστικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος μας χαρτογραφεί πως έχει η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα και μας αποκαλύπτει ότι ο φράχτης θα είναι έκτασης 12,5 χλμ ενώ ο νομός έχει έκταση 176χλμ και παράλληλα θα στοιχίσει και 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Κανένα κοινό σημείο επαφής με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, δεν έχουν οι τοπικοί άρχοντες της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας σε ότι αφορά τον φράχτη στον Έβρο αλλά και τα στρατόπεδα υποδοχής και προσωρινής κράτησης των λαθρομεταναστών.
«Αυτός ο φράχτης είναι κυριολεκτικά μια ανοησία...Ο λόγος πολύ απλά ότι ο νομός έχει μήκος 176 χλμ και ο χάρτης ο οποίος θα στοιχήσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα καλύπτει μόνο 12, 5 χλμ. Επομένως όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και να φτιαχτεί ο φράχτης άνετα μπορούν να περάσουν όλοι οι λαθρομετανάστες», αναφέρει ο κ. Λαμπάκης και συνεχίζει, «Τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για το φράχτη είναι ένα ποσό που θα πάει στράφι και είναι ένα ποσό που μπορεί να αξιοποιηθεί στο νομό, σε ένα νομό που μαστίζεται από ανεργία και δυσκολίες»
Έβρος...ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης
Τις αγωνίες του και τους φόβους του, μοιράζεται με την dealnews online, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης οι οποίες έχουν να κάνουν με τα στρατόπεδα υποδοχής, συγκεκριμένα λέει, «Ωστόσο το θέμα δεν σταματάει μόνο στο φράχτη αλλά προκύπτουν και άλλα θέματα, τα περιβόητα κέντρα υποδοχής και προσωρινής κράτησης. Θέλουν να μετατρέψουν τον Έβρο σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως.»
Τους έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα
Στην συνέχεια ο κ Βαγγέλης Λαμπάκης εκφράζει την αγανάκτηση του πως εδώ και τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος είχε ξεχασμένους τους κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής με αποτέλεσμα οι λαθρομετανάστες να φτάνουν σαν σε παρέλαση στην Ελλάδα.
«Τα γεγονότα τους έχουν ξεπεράσει. Θυμήθηκαν τώρα τον Έβρο που μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν περάσει εκατομμύρια λαθρομετανάστες. Αρκεί να σας πω πως κάθε μέρα στατιστικά επισήμως περνάνε γύρω στα 50 άτομα.
Πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό με τις ημέρες του χρόνου και στην συνέχεια με τα 10 τελευταία χρόνια ...
Και τώρα θυμήθηκαν να φτιάξουν έναν φράχτη που θα καλύπτει μόνο το 10%..είναι τουλάχιστον αστείο.
Δυστυχώς είναι μεγάλο θέμα που τώρα βλέπετε εσείς στα αστικά κέντρα τις επιπτώσεις των επελάσεων, δεν σας ενημερώνουν για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα αν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση μπορεί σήμερα να μην είχαμε φτάσει ως εδώ».
Το ιστορικό
Αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης έγινε ο φράχτης στον Έβρο που είχε εξαγγείλει ο Χρήστος Παπουτσής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, με αποτέλεσμα να ληφθεί αρνητική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την πριν από λίγων ημερών συνάντηση του υπουργού με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τα αποτελέσματα αυτής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τάχθηκαν κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης στο πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη και αντιπρότειναν την επέκταση του υπάρχοντος χώρου στο Φυλάκιο για τη λειτουργία του κέντρου πρώτης υποδοχής και του κέντρου κράτησης. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την υποστήριξη του περιφερειακού συμβουλίου στη δημιουργία του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο».
Η ανακοίνωση της Π. ΑΜ-Θ
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας ΑΜ&Θ η οποία με ανακοίνωσή της στην ουσία διαψεύδει την ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και οι παρόντες στην συνάντηση αντιπεριφερειάρχες δε διαφοροποιήθηκαν καθόλου από την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου η οποία εξέφραζε σαφείς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του».
Αντίδραση δημάρχων και συμβούλων
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μόνον ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του περίφημου φράχτη, ενώ αντίθετοι ήταν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός.
Τέλος να σημειωθεί πως η dealnews, ήρθε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρη Γιαννακίδη προκειμένου να μας δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το θέμα το φράχτη. Όμως ο κ. Γιανακίδης δεν ήθελε να δώσει περεταίρω διαστάσεις στο θέμα και να κάνει οποιαδήποτε επιπλέον δήλωση.