Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει μάλιστα και πως οι πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Για παραβίαση της Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ από την Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα της Spiegel, καταδικάζοντας τον τρόπο μεταχείρισης των προσφύγων στη χώρα.
Το δημοσίευμα έρχεται έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Βρέμης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες όπου διασφαλίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.
Ως εκ τούτου, ένας πρόσφυγας μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να υποβάλει δεύτερη αίτηση ασύλου στη Γερμανία, ακόμη κι αν η Ελλάδα του είχε υποσχεθεί προηγουμένως προστασία.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει μάλιστα και πως οι πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Ως παράδειγμα τίθεται η περίπτωση ενός Σύρου πρόσφυγα στον οποίο οι ελληνικές αρχές χορήγησαν άσυλο το 2018. Το 2019 όμως μετέβη στη Γερμανία όπου κατέθεσε νέα αίτηση ασύλου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων με την αιτιολογία ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες μόνο μια χώρα μπορεί να χορηγήσει άσυλο. Πρωτοδίκως το διοικητικό δικαστήριο Βρέμης επικύρωσε την αιτιολογία της γερμανικής μεταναστευτικής αρχής.
Το διοικητικό εφετείο ωστόσο είχε διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Σύρος δεν θα είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα στέγη, δεν θα μπορούσε να εργάζεται για τα προς το ζην και δεν θα είχε πρόσβαση στο κράτος πρόνοιας. Για το λόγο αυτό η αρμόδια αρχή μετανάστευσης οφείλει να εξετάσει την αίτηση ασύλου, καταλήγει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων δεν έχει δικαίωμα έφεσης. Μπορεί ωστόσο προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για pushbacks
Οι Αρχές ωστόσο φαίνεται να κάνουν τα τη ζωή δύσκολη όχι μόνο σε όσους βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και εκείνων που επιχειρούν να πατήσουν στο έδαφός της.
Οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.
Η κυβέρνηση αρνείται συνεχώς τις καταγγελίες απαντώντας πως αποτελούν τουρκική προπαγάνδα.
Μάρτυρας σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά βρέθηκε ένας διερμηνέας της Frontex που βρισκόταν σε αποστολή στον Εβρο. Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι ελληνικές Αρχές τον έστειλαν στην Τουρκία αφού πρώτα τον χτύπησαν άγρια και του πήραν χρήματα, έγγραφα και κινητό.
Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του ίδιου που αποκάλυψαν χθες οι «Νew York Times», ο διερμηνέας προσπάθησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς ποιος είναι και πού εργάζεται, αλλά αυτοί έβαλαν τα γέλια και συνέχισαν να τον χτυπούν.
Ο διερμηνέας, μέλος ομάδας εμπειρογνωμόνων που εργάζονται σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, να καταφύγει στο ιταλικό προξενείο και να επιστρέψει στην Ιταλία, αποφασισμένος να ζητήσει την τιμωρία των ενόχων.
Φρικιαστικές μαρτυρίες
Τον Οκτώβριο, το Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα (BVMN) συγκέντρωσε 36 μαρτυρίες επαναπροωθήσεων που σχετίζονταν με 986 άτομα εν κινήσει στα Βαλκάνια.
Αυτή η έκθεση φιλοξενεί μαρτυρίες από πρώτο χέρι από μια σειρά χωρών της περιοχής με σκοπό να έρθει στο φως ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτηδεύονται σε συστημική βία εναντίον ανθρώπων που περνούν τα σύνορα.
Σχετικά με περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρεται σε υποθέσεις νεκρών και αγνοουμένων στον Έβρο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Η μια ήταν η υπόθεση ενός φορτηγού- πλοίου κοντά στην Κω, που μετέφερε 400 πρόσφυγες και η δεύτερη πρόκειται για μια επαναπροώθηση, που σύμφωνα με το BVMN, καταγράφηκε ανοιχτά της Ικαρίας.
«Και οι δύο περιπτώσεις ενισχύουν το κλίμα συνεχούς βίας κατά των ανθρώπων που πλέουν στο Αιγαίο» αναφέρει η έκθεση.
Πάνω από 50.000 απελάσεις σε ένα χρόνο
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, η Ελλάδα απέλασε παράνομα 58.283 μετανάστες στην Τουρκία τους 12 μήνες πριν από την 1η Νοεμβρίου 2018, κάτι που η Ελλάδα αρνείται.
Το Δίκτυο Παρακολούθησης Συνοριακής Βίας κατέγραψε 89 περιστατικά απώθησης το 2020 που επηρέασαν 4.500 άτομα στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Το 52% αυτών των ομάδων περιελάμβανε ανηλίκους.
Στο 89% αυτών των περιστατικών, οι μετανάστες υποβλήθηκαν σε «δυσανάλογη και υπερβολική χρήση βίας», συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών (ορισμένα με μεταλλικές ράβδους, ρόπαλα και βαριές μπότες) ενώ κάποιους τους άφησαν να βυθιστούν.
Ορισμένοι μετανάστες υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό, όπως απώλεια των αισθήσεων ή σπασμένα κόκαλα.
Από το 2020 κάποιοι μετανάστες συνελήφθησαν μακριά από τα σύνορα σε μέρη όπως η Θεσσαλονίκη, οδηγήθηκαν στα σύνορα του Έβρου και επαναπροωθήθηκαν, σύμφωνα με καταγγελίες.
Η Mare Liberum μέτρησε 321 απωθήσεις στο Αιγαίο το 2020. Η ομάδα υπολογίζει ότι 4.700 άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί σε σωσίβιες λέμβους από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα στο Αιγαίο από τον Μάρτιο του 2020.
Η Mare Liberum υποστηρίζει επίσης ότι υπήρξαν τουλάχιστον 17 περιπτώσεις το 2021 όπου η Ελληνική Ακτοφυλακή έριξε ανθρώπους στη θάλασσα, χωρίς βάρκα ή σωσίβιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.
3/12/2021