Search...

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ SPIEGEL ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

efsyn

Το Spiegel με στοιχεία για χιλιάδες επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού που έχει στη διάθεσή του τα έγγραφα του υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας, τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τους 6.500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, ενώ από την 1η Νοεμβρίου 2018 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 ο αριθμός φτάνει τα 58.283 άτομα, περίπου διπλάσια απ’ ό,τι την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά

Στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών που δείχνουν αύξηση των παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στον Εβρο τον Οκτώβριο δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε συνέχεια των πρόσφατων καταγγελιών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και εκθέσεων και αναφορών από διεθνείς οργανισμούς, ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων και τον διεθνή και ελληνικό Τύπο, συμπεριλαμβανομένης της «Εφ.Συν.».
Η διάσταση που ξαναπαίρνει το θέμα στον διεθνή Τύπο και η ανακήρυξή του το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Τουρκίας σε διμερές ζήτημα που αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού αναδεικνύουν τη σημασία που έχει μια ανεξάρτητη και σοβαρή έρευνα εκ μέρους των ελληνικών αρχών, οι οποίες βέβαια αρνούνται ότι συμβαίνουν παρόμοιες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να τεκμηριώνουν πειστικά αυτή την άρνηση με συγκεκριμένα στοιχεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, που έχει στη διάθεσή του τα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τους 6.500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, ενώ από την 1η Νοεμβρίου 2018 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 ο αριθμός φτάνει τα 58.283 άτομα, περίπου διπλάσια απ’ ό,τι την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Πακιστανοί, 16.435, ακολουθούμενοι από Αφγανούς, Σομαλούς, Μπανγκλαντεσιανούς, Αλγερινούς. Καταγράφονται επίσης επαναπροωθήσεις περισσότερων από 4.500 Σύρων.
Σύμφωνα με δηλώσεις των τουρκικών αρχών, οι Σύροι που επαναπροωθήθηκαν οδηγούνται στα κέντρα υποδοχής της Τουρκίας στα οποία καταγράφηκαν, ενώ οι άλλες εθνικότητες απελαύνονται στη χώρα καταγωγής τους, γεγονός που σημαίνει ότι η βίαιη επιστροφή τους από την Ελλάδα στην Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, βασική αρχή του οποίου απαγορεύει την επιστροφή προσφύγων στις χώρες στις οποίες κινδυνεύουν.
Το περιοδικό παραθέτει στοιχεία και για την επιχείρηση επαναπροώθησης 252 προσφύγων και μεταναστών την περασμένη Δευτέρα, που είχε δημοσιοποιηθεί στον τουρκικό Τύπο (βλ. «Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων», «Εφ.Συν.», 11 Νοεμβρίου 2019). Σύμφωνα με την κατάθεση Σύρου από το Χαλέπι στις τουρκικές αρχές, ο ίδιος πέρασε με διακινητή στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάστηκε με τη γυναίκα του στην αστυνομία και ζήτησαν άσυλο. Αλλά οι αστυνομικοί αφαίρεσαν τα πράγματα της γυναίκας του, την έκλεισαν σε κελί και, δύο μέρες μετά, 14 αστυνομικοί τούς συνόδευσαν στην όχθη του Εβρου μαζί με άλλους πρόσφυγες για να περάσουν ξανά απέναντι.
15/11/2019