Search...

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ "PUSHBACK" ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για παρλιαμενταρυ ασσεμβλυ


 Η Επιτροπή Μετανάστευσης, που συνήλθε στη Ζυρίχη στις 29 Μαΐου, εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη πρακτική και πολιτική των pushbacks, οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου και του δικαιώματος προστασίας από την επαναπροώθηση . τον πυρήνα του διεθνούς προσφυγικού δικαίου. 

Αυτές οι προσπάθειες πραγματοποιούνται τόσο στα σύνορα της ΕΕ, όσο και στην επικράτεια των κρατών μελών, και είναι εν μέρει συνέπεια των ελλείψεων του κανονισμού του Δουβλίνου και της αποτυχίας των προσπαθειών για την καθιέρωση δίκαιου καταμερισμού ευθύνης στην Ευρώπη, εξηγεί η έκθεση του Tineke Strik (Κάτω Χώρες, SOC) που εγκρίθηκε από την επιτροπή.

Οι βουλευτές ανησυχούν επίσης για τις εκθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης των κρατών μελών και των υπηρεσιών τους στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων, μέσω εκφοβισμού, κατάσχεσης ή καταστροφής της ιδιοκτησίας των μεταναστών, της χρήσης βίας ή της στέρησης τροφής και βασικών Υπηρεσίες. 

Αντιμετωπίζοντας τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου, η επιτροπή διατύπωσε σειρά συστάσεων στα κράτη μέλη σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους. υπηρεσίες στα σύνορα · ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ; ιατρική και ψυχολογική βοήθεια και ΜΚΟ.

Κάλεσε τα κράτη να θέσουν τέρμα σε οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που οδηγεί σε ανατροπές ή απελάσεις. να ενημερώνουν τους μετανάστες στα σύνορα σχετικά με τη νομική τους θέση και το δικαίωμά τους να ζητούν διεθνή προστασία σε γλώσσες που μπορούν να κατανοήσουν · και για να εξασφαλιστεί η καταχώριση και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. 

Επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να θεωρούν τις ΜΚΟ ως εταίρους και να μην υπονομεύουν τις νόμιμες δραστηριότητες τους που αποσκοπούν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αποφεύγοντας τη χρήση στιγματιστικών ρητορικών, ανέφερε η επιτροπή.
Το εγκριθέν κείμενο καλεί επίσης τα μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν να βελτιώσουν τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στις χώρες που συνορεύουν με την Ευρώπη και να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός και η περιττή κράτηση. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει έναν συστηματικό και ανεξάρτητο μηχανισμό για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των πολιτικών διαχείρισης των συνόρων με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ασύλου. 

Τέλος, η επιτροπή πρότεινε στην Επιτροπή Υπουργών να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις εργασίες τους σχετικά με έναν αναθεωρημένο κανονισμό του Δουβλίνου, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η κατανομή των ευθυνών και να μειωθεί η επιβάρυνση των πρώτων κρατών.
31/5/2019