ΕUROKINISSI |
efsyn.gr
Θα μπορούσε να είναι και παράφραση του συνθήματος που ακούστηκε κατά κόρον αυτό το διάστημα των τραγικών ναυαγίων: «Στον φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου κρύβεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου». Μόνο που ο ομότιμος καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσιάκαλος έχει μερικά ακλόνητα επιχειρήματα όταν λέει ότι «όποιος κλαίει για τα παιδιά που πνίγονται στο Αιγαίο, στο ταξίδι της προσφυγιάς, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο θάνατός τους είναι αποτέλεσμα του φράχτη στον Έβρο» αφού ξεκαθαρίζει ότι η μεταναστευτική ροή «δεν σταματάει με φράχτες, αλλά βρίσκει διαφορετικές διαδρομές, πιο επικίνδυνες».
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής επισήμανε ότι «η χώρα μας είχε, το 2012, στη διάθεσή της από κονδύλια ειδικού Ταμείου της Ε.Ε., περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των προσφύγων και πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ για την απέλασή τους και την προστασία των συνόρων! Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διατίθενται, αντίθετα, στις υποδομές για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων και στις διαδικασίες για την επιτυχή επανένωση με μέλη της οικογένειάς τους που πολλές φορές, βρίσκονται ήδη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
«Στην ουσία, οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από το έγκλημα που συντελείται στις χώρες τους και μόλις περάσουν τα σύνορα, θεωρούνται οι ίδιοι εγκληματίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάκαλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν δύο αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το δικαίωμα στο άσυλο και η αρχή της προστασίας των ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες τους επειδή κινδυνεύει η ζωή τους.
«Η φυγή είναι δικαίωμα των ανθρώπων αλλά και η προστασία τους δικαίωμα των χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, όταν με επιταγές της Ε.Ε. η Ελλάδα έφτιαξε ένα ανθρώπινο τείχος για να αποτρέψει την μετανάστευση, κανείς δεν έλαβε υπόψη του ότι αυτό θα οδηγήσει τους μετανάστες σε άλλες διαδρομές που δεν θα είναι ασφαλείς, όπως το Αιγαίο. Πλέον, όλοι θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν έχει απαγορευτικό απόπλου, λόγω των μποφόρ, στο Αιγαίο και δεν περιπολεί το Λιμενικό, τότε ξεκινούν τα καράβια με τους πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια» ανέφερε ο κ.Τσιάκαλος.
Σχολιάζοντας τον «κανονισμό Δουβλίνο 3», που προσδιορίζει ότι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. έχει και την ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου, υπογράμμισε ότι πρέπει απαραιτήτως να αλλάξει, «όχι όμως με τη λογική της παρεμπόδισης, αλλά η έννοια της προστασίας να μοιράζεται σε όλες τις χώρες, με έναν διαφορετικό τρόπο».
«Κανείς δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη μετανάστευση όσο υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια, που εξαναγκάζει τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε πιο ασφαλές περιβάλλον», είπε ο καθηγητής και τόνισε: «Επιπλέον η Ευρώπη 'γέρασε', οι συντάξεις είναι δύσκολο να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα, χρειάζεται η μετανάστευση για την ανανέωση του πληθυσμού».
Όσο για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, τις χαρακτήρισε «ανεπαρκείς, με σωστή ρητορεία και μηδενική πράξη».
7/5/2015