Search...

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ

Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παράνομη μετανάστευση

Δελτίο Τύπου
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι. Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση.



Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό του Frontex, για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Schengen , απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες για το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη δημιουργία μιας Υπηρεσίας Ασύλου, της υπηρεσίας για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και για τις διαδικασίες που αφορούν την απέλαση των μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα.  Η αλήθεια είναι πως χωρίς κέντρα υποδοχής και χωρίς κέντρα παράνομων μεταναστών στη διαδικασία τους για απέλαση δεν πρόκειται να αμβλυνθούν τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, επιμένουμε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας έτσι ώστε η Τουρκία να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που της αναλογούν αλλά και η Ε.Ε να συμβάλει στην υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία ενεργοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στην Αθηνά.

Το θέμα είναι μεγάλο και σύνθετο και χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας στο εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και οπωσδήποτε χρειάζεται τη συνέχεια της Ευρωπαϊκής συνδρομής και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και λύσεις.