Search...

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ-ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ «ΔΙ’ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ»

 

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου, για τις αποκαλύψεις του Human Rights Watch σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν πρόσφυγες για να πραγματοποιήσουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο, υποσχόμενοι σε αντάλλαγμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνουν πως, όπως καταγγέλλεται, «πριν τους επαναπροωθήσουν, οι αρχές αφαιρούν από τους πρόσφυγες με τη βία ρούχα, έγγραφα, χρήματα, τηλέφωνα που έχουν στην κατοχή τους όπως καταγράφεται στις μαρτυρίες δεκάδων αιτούντων άσυλο στον Έβρο τους τελευταίους μήνες. Οι παράνομες απωθήσεις “δι’αντιπροσώπων” που στοχεύουν στην αποτροπή υποβολής αίτησης ασύλου, δεν απαλλάσσουν την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αναφέρει η Human-Rights-Watch».

Δεδομένων τούτων, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να διευκρινίσει πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πολιτική αποτροπής  καταγράφεται να έχει διολισθήσει σε παράνομες μεθόδους, παραβιάζοντας σωρεία διεθνών συμβάσεων. Επίσης, την καλούν να απαντήσει εάν θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τις παραπάνω αποκαλύψεις και εάν η FRONTEX έχει αναφέρει, ως όφειλε, εν αναμονή και του πορίσματος της OLAF για ενδεχόμενη συμμετοχή του οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη.

Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών:

Η ελληνική κυβέρνηση βάζει πρόσφυγες να απωθούν πρόσφυγες με αντάλλαγμα ταξιδιωτικά έγγραφα

Σύμφωνα με έκθεση της Human-Rights-Watch οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν υπηκόους τρίτων χωρών για να απωθούν αιτούντες άσυλο από τα χερσαία σύνορα, όπου δραστηριοποιούνται και δυνάμεις της Frontex.

Η έκθεση αναφέρει ότι πρόσφυγες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εξαναγκάζονται στον ποταμό Έβρο από την ελληνική Αστυνομία για να επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο τους οποίους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην τουρκική πλευρά. Η χρησιμοποίηση προσφύγων κατά προσφύγων γίνεται  με την υπόσχεση της παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πριν τους επαναπροωθήσουν, οι αρχές αφαιρούν με τη βία ρούχα, έγγραφα, χρήματα, τηλέφωνα που έχουν στην κατοχή τους όπως καταγράφεται στις μαρτυρίες δεκάδων αιτούντων άσυλο στον Έβρο τους τελευταίους μήνες.  

Οι παράνομες απωθήσεις “δι’αντιπροσώπων” που στοχεύουν στην αποτροπή υποβολής αίτησης ασύλου, δεν απαλλάσσουν την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αναφέρει η Human-Rights-Watch.

Ερωτάται η Επιτροπή

Πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πολιτική αποτροπής  καταγράφεται να έχει διολισθήσει σε παράνομες μεθόδους, παραβιάζοντας σωρεία διεθνών συμβάσεων;

Θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τις παραπάνω αποκαλύψεις;

Έχουν αναφερθεί, ως όφειλαν, τέτοιου είδους περιστατικά από την Frontex, εν αναμονή  και του πορίσματος της OLAF για ενδεχόμενη συμμετοχή του οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη;



12/4/2022