Search...

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)






Έρευνα: Σταυρούλα Πουλημένη- Zulkuf Mourat Bora

Βίντεο: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης 


Δεκάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή του Έβρου, κοντά στο Διδυμότειχο. Εδώ και μία εβδομάδα ζουν σε μια «ζούγκλα», κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθώντας να βρουν προστασία. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών κάνει την κατάσταση ολοένα και χειρότερη αφού εδώ και δύο μέρες είναι εκτεθειμένοι στη βροχή και το κρύο.

Το Alterthess ταξίδεψε μέχρι την περιοχή του Έβρου, όπου κοντά στο χωριό Ορφέας πρόσφυγες  ζουν κάτω από τα δένδρα, σε πρόχειρες τέντες φοβούμενοι-ες την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί βία στο πρόσφατο παρελθόν από τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, πολλοί-ες από αυτούς καταγγέλλουν ότι έχουν επαναπροωθηθεί αφού κρατήθηκαν για ώρες από τις ελληνικές αρχές, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία άνδρες τους  άφησαν χωρίς ρούχα, κινητά και τρόφιμα και τους ώθησαν προς την Τουρκία.

Είναι μια τακτική που έχει καταγγελθεί πολλές φορές από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα λόγια δεκάδων πλέον προσφύγων.

Οι πρόσφυγες εκφράζουν φόβους σχετικά με τη στάση των ελληνικών αρχών και κάνουν έκκληση για βοήθεια προκειμένου η σύλληψή τους από την αστυνομία να μην οδηγήσει σε ένα ακόμη βίαιο επεισόδιο επαναπροώθησης στην Τουρκία, στην οποία όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια, ούτε να βρουν διέξοδο για μια αξιοπρεπή ζωή. Εφιαλτικό φαντάζει ακόμη το ενδεχόμενο επιστροφής τους στο Αφγανιστάν, όπου μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν δεν υπάρχει καμία έννοια ελευθερίας ή δικαιώματος με την κατάσταση να περιγράφεται ως «ζωή σε ένα κλουβί».


17/4/2022

https://alterthess.gr/egklovismenoi-konta-sto-didymoteicho-prosfyges-fovoyntai-nea-epanaproothisi-vinteo/