Search...

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ - 1000 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2000

Βασίλης Ιγνατιάδης
ΕΘΝΟΣ

Η τραγωδία του Σαββάτου είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το ποτάµι, καθώς από το 2000 οι νεκροί υπολογίζονται σε 1.000

Εκατόµβες νεκρών στον Εβρο - 1.000 νεκροί από το 2000

Πέρασµα ελπίδας αλλά και τόπος τραγωδίας, ο ποταµός Εβρος «πνίγει» στα νερά του τα όνειρα και τις προσδοκίες χιλιάδων προσφύγων και µεταναστών για µια νέα ζωή στην Ευρώπη της ασφάλειας. Ενα κλαδί δέντρου που τρυπάει το φουσκωτό καθώς διασχίζει την κοίτη, όπως έγινε το περασµένο Σάββατο στο ύψος του Διδυµοτείχου, είναι αρκετό για να µετατρέψει το φυσικό σύνορο Ελλάδας - Τουρκίας σε υγρό τάφο.

Την ώρα που οι οµάδες έρευνας αναζητούσαν τα τρία κοριτσάκια νηπιακής ηλικίας και έναν ενήλικο άνδρα που χάθηκαν στα ορµητικά νερά το πρωί του Σαββάτου, σύµφωνα µε τις µαρτυρίες των διασωθέντων, οι αριθµοί για τα θύµατα του ακήρυχτου πολέµου στις όχθες του διασυνοριακού ποταµού σοκάρουν.

Στατιστικά στοιχεία

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Παύλος Παυλίδης, έχει ταυτοποιήσει 39 νεκρούς µέσα στο 2018 και παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά, εκτιµά πως ο αριθµός των θυµάτων και στις δύο όχθες του ποταµού από το 2000 έως σήµερα προσεγγίζει συνολικά τους χίλιους ανθρώπους. Οι περισσότεροι πέθαναν από πνιγµό ή υποθερµία, άλλοι έπειτα από τροχαία δυστυχήµατα σε δροµολόγια διακινητών ή παρασύρσεις από τρένα, κάποιοι έπεσαν και θύµατα εγκληµατικής ενέργειας.
«Στην τουρκική πλευρά δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αλλά εκτιµούµε πως ο αριθµός των θυµάτων είναι αντίστοιχος µε αυτόν στη δική µας πλευρά» εξήγησε στο «Εθνος» ο καθηγητής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να δηµιουργήσει µια βάση δεδοµένων, καταγράφοντας λεπτοµερώς τα περιστατικά. Από το 2000 έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 400 νεκροί στις ελληνικές όχθες. Αν υπολογιστεί ότι ένας αντίστοιχος αριθµός έχει ανασυρθεί στην απέναντι πλευρά, καθώς και ότι πολλοί από τους αγνοούµενους δεν έχουν βρεθεί, ο εκτιµώµενος αριθµός φτάνει τους 1.000. Επειτα από την ιατροδικαστική εξέταση, οι σοροί των νεκρών µεταφέρονται για ταφή, είτε στο µουσουλµανικό νεκροταφείο στο Σιδηρώ του Εβρου είτε στο πολιτικό νεκροταφείο της Ορεστιάδας. Οι περισσότεροι κηδεύονται χωρίς όνοµα, µε έναν αριθµό που αντιστοιχεί σε δείγµα DNA σε περίπτωση εκ των υστέρων αναζήτησής τους από οικείους τους, αλλά και σε προσωπικά τους αντικείµενα που βρίσκονται στα ρούχα τους, τα οποία φυλάσσονται στην υπηρεσία.

Αγωνία για τους πέντε αγνοούµενους

Για δεύτερη µέρα, χθες, αστυνοµικοί του Βόρειου Εβρου και πυροσβέστες της 4ης ΕΜΑΚ «χτένιζαν» την ελληνική όχθη του ποταµού Εβρου από το ύψος του ∆ιδυµοτείχου και νοτιότερα, αναζητώντας ίχνη των τεσσάρων µικρών κοριτσιών ηλικίας από 2 έως 5 ετώνκαι του ενήλικα που αγνοούνται από το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από ναυάγιο της φουσκωτής βάρκας που τους µετέφερε στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τις µαρτυρίες των οκτώ διασωθέντων.
Ανάµεσα στους τελευταίους είναι ο πατέρας των τριών κοριτσιών, ιρακινής καταγωγής, µαζί µε άλλα δύο παιδιά του. Πληροφορίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας το µεσηµέρι για σταµάτηµα των ερευνών, λόγω ψευδούς κατάθεσης του πατέρα, δεν επιβεβαιώνονταν από την Αστυνοµία, όπως και οι φήµες για εµπλοκή αναφορικά µε την αρµοδιότητα της περιοχής έρευνας. Ανώτερες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσαν στο «Εθνος» ότι οι έρευνες συνεχίστηκαν µέχρι τη δύση του ηλίου και θα επαναληφθούν σήµερα.
Οπως έγινε γνωστό, η φουσκωτή βάρκα, είχε ξεκινήσει από την τουρκική όχθη, αλλά στη µέση της κοίτης του ποταµού, που είναι «φουσκωµένος» και ορµητικός αυτό το διάστηµα, η λέµβος σταµάτησε σε ένα µυτερό κλαδί δέντρου, το οποίο την τρύπησε. Οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στα παγωµένα νερά και παρασύρθηκαν. Κάποιοι κρατήθηκαν από κλαδιά και άλλοι κολύµπησαν µέχρι µια κοντινή νησίδα, στην ελληνική επικράτεια, όπου βρήκαν ασφαλές καταφύγιο και κάλεσαν σε βοήθεια. Οχι όµως και τα τρία αδελφάκια, και τον ενήλικο άνδρα.
4/2/2019