Search...

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ



Σταθερή ροή έχουν οι αναφορές και οι επίσημες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από την χώρα μας προς τη γείτονα.


Αστυνομικοί και στρατιώτες ή και ντυμένοι με αυτά τα ρούχα επεμβαίνουν βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η Αστυνομία από την πλευρά της απαντά ότι όλα γίνονται βάσει των ελληνικών και ευρωπαϊκών νόμων.
«Η Αστυνομία δεν αναφέρει περιστατικά, η απάντηση της είναι γενικόλογη, είναι διπλωματική και απευθύνεται, απαντά έτσι στις αιτιάσεις της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης», απαντά μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τις «Ντάμες Σπαθί» ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και πρώην γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος: «Οι καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις που έχουν περάσει τα σύνορα, εμπλέκονται άνθρωποι με στρατιωτικά και αστυνομική περιβολή και επιστρέφουν το ίδιο βράδυ στην Τουρκία. Στην έκθεση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφονται αναφορές – καταγγελίες που είναι επαναλαμβανόμενες. Τα περιστατικά των παράνομων επαναπροωθήσεων συμβαίνουν τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος: «Είχαμε προχθές ένα περιστατικό από τη Σάμο. Εκεί, στη θάλασσα τα πράγματα είναι τραγικά πιο επικίνδυνα. Χτύπησε ένα καμπανάκι. Έγινε επαναπροώθηση με μεθόδους από το παρελθόν, δηλ. «τραβήχτηκαν» και μεταφέρθηκαν πίσω στις τουρκικές. Σας λέω ότι υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν αναφορές, ελπίζω όμως το περιστατικό της Σάμου να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό».
Και πρόσθεσε: «Άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και στον Έβρο, αλλά είναι άλλη επικινδυνότητα στη θάλασσα. Πρόσφυγες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία και από κει τους επέστρεψαν στη Συρία, στην εμπόλεμη ζώνη. Επίσης, υπήρχαν και ρεπορτάζ από μέρη στην Αδριανούπολη που είχαν φτάσει και ανέφεραν την επόμενη μέρα».

17/1/2019