Search...

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΛΗΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΧΗΜΙΚΟ ΟΠΛΟ ΕΡΙΞΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ


Ληγμένο χημικό με την υπογραφή «CS» φέρεται να χρησιμοποίησε η αστυνομία για να καταστείλει την κινητοποίηση ενάντια στον φράχτη του Έβρου το περασμένο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, στο χωριό Καστανιές, και μάλιστα ήταν ληγμένο.
Το δημοσιογραφικό συνεργείου του VICE, το οποίο βρισκόταν εκεί για κινηματογράφηση, την επομένη της κινητοποίησης εντόπισε στο σημείο όπου έγιναν τα «επεισόδια» το σκεύος το οποίο εικονίζεται στην φωτογραφία. Αυτόπτες μάρτυρες ήταν η NEWS Editor του VICE, Μελπομένη Μαραγκίδου, ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του VICE, Κώστας Κουκουμάκας και ο οπερατέρ και συνεργάτης του VICE, Βασίλης Βαφειάδης. Το σκεύος που περισυλλέχθηκε και βρίσκεται στην κατοχή του VICE έχει την ένδειξη «CS» και ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2000, δηλαδή πριν 15 χρόνια.
Το VICE ήρθε σε επικοινωνία με τον αστυνομικό διευθυντή του τμήματος Ορεστιάδας ο οποίος ανάφερε ότι έγινε ρίψη μόνο «φυσουνιών» και όχι χημικών σε σκεύη. Σε επικοινωνία με το Γ.Π.Α.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, λάβαμε την ίδια απάντηση.
Πόρισμα του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που επισυνάπτεται στο τέλος αναφέρει πως: «Το CS, μια λευκή κρυσταλλική σκόνη με έντονη οσμή οξέος. Συντέθηκε το 1928 και άρχισε να χρησιμοποιείται στη δεκαετία του 1950 από την Αστυνομία σε διάφορες χώρες, για να αντικαταστήσει το παλαιότερο και πλέον τοξικό CN».
«Το CS ουσιαστικά κατατάσσεται στα λεγόμενα χημικά όπλα. Είναι μία απαγορευμένη ουσία για χρήση. Είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη κυρίως όταν η χρήση της γίνεται σε μία απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από τον άνθρωπο», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Χημικών Ελλάδας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και συνεχίζει:

«Το απλό που μπορεί να προκαλέσει είναι αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμό των ματιών, βέβαια μπορεί να φτάσει αν το εισπνέουμε και εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα, μέχρι και σε διάτρηση στομάχου. Υπάρχουν και διεθνείς μελέτες οι οποίες συσχετίζουν αυτήν την ουσία με θανάτους, αλλά σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων. Αυτό όμως δεν αφορά μία μη αστική περιοχή όπως αυτή. Το CS είναι κανονικά μία απαγορευμένη ουσία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται και εμείς ως Ένωση Ελλήνων Χημικών έχουμε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει για τη μη χρήση τέτοιων ουσιών, ποσό δε μάλλον για καταστολή διαδηλώσεων».
Άραγε το γεγονός ότι έχει λήξει σημαίνει ότι έχει μειωθεί η δραστικότητά του; «Μία παράμετρος είναι αυτή, όμως μία άλλη παράμετρος η οποία δεν μπορώ να απαντήσω αν δεν γίνει χημική ανάλυση του συγκεκριμένου σκευάσματος είναι ότι μπορεί να έχει διασπαστεί και να προκύπτουν προϊόντα τα οποία είναι και χειρότερα από το CS. Αλλά πρώτα πρέπει να το ελέγξουμε για να πούμε αν είναι περισσότερο ή λιγότερο τοξικά. Τοξικά πάντως είναι σίγουρα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως λέει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης: «Δεν μπορεί το κράτος να χρησιμοποιεί ληγμένες συσκευές οι οποίες ενδεχομένως και να εγκυμονούν σοβαρά προβλήματα είτε δερματικά είτε κατά την εισπνοή του ανθρώπου που θα τα δεχθεί. Καταδικάζουμε αυτές τις καταστάσεις οι οποίες έχουν γίνει και στο παρελθόν, γιατί σύμφωνα με το Χημείο του Κράτους, οι αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες οι οποίες -με τη λήξη του σκευάσματος- δημιουργούσαν χημικές συστάσεις, επικίνδυνες για τον οργανισμό».

Κι άλλες καταγγελίες για το CS στο παρελθόν
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον Ιούνιο του 2011 είχε αποστείλει στο Γενικό Χημείο προς ανάλυση φιαλίδια από χημικά που είχαν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία στις μεγάλες διαδηλώσεις. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2011, με αφορμή τον θάνατο διαδηλωτή στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων ο ΙΣΑ είχε δημοσιεύσει δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε:
«Τα αποτελέσματα ανάλυσης έδειξαν μεταξύ άλλων την ύπαρξη της χημικής ουσίας CS, η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επισημαίνεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση αυτού του τύπου των χημικών ουσιών από τα κράτη μέλη για πολεμικούς σκοπούς.
Ακόμη η σύμβαση του Παρισιού του 1993, που έχει επικυρωθεί και από την Ελλάδα, προβλέπει την απαγόρευση παραγωγής χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς και εμείς προσθέτουμε ποσό μάλλον για ειρηνικά διαδηλώνοντες πολίτες».
Ο ΙΣΑ είχε καταγγείλει ξανά τη χρήση χημικών ουσιών στις κινητοποιήσεις της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στο κέντρο της Αθήνας και είχε καλέσει τις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν. Μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου ανέφερε τότε πως: «Η Ομάδα Άμεσης Δράσης ,των εθελοντών γιατρών του ΙΣΑ ,έδωσε τις πρώτες βοήθειες, σε δεκάδες πολίτες που είχαν υποστεί επικίνδυνα εγκαύματα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή αυτών των ουσιών», ενώ είχε αποστείλει ξανά στο Γενικό Χημείο του κράτους, φιαλίδια χημικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδήλωση.

Οι επιπτώσεις του «CS» στην υγεία
Έρευνα του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής αναφέρει αναλυτικά:




5/11/2015