Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι εγκρίνεται μόνο το 0,9% των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο
Το ρεπορτάζ ξεκινά με την εικόνα ενός πτώματος σε απόκρημνη παραλία της Λέσβου, με τον παρουσιαστή Φριτς Φράι να επισημαίνει ότι επρόκειτο για Αφγανό πρόσφυγα που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να φθάσει στην Ελλάδα δείχνοντας τη «σκοτεινή πλευρά» της Λέσβου, που όπως επισημαίνει ο ίδιος, αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών για πολλούς Γερμανούς.
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ προβάλλονται -μεταξύ άλλων- βίντεο με εικόνες από περιπτώσεις κατά τις οποίες η ελληνική ακτοφυλακή εντοπίζει πλεούμενα με πρόσφυγες και το ρεπορτάζ επισημαίνει πολλάκις ότι οι ελληνικές αρχές τους συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για παράνομους μετανάστες και όχι για πρόσφυγες.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ κάνει δηλώσεις ο Γιώργος Κοσμόπουλος, από την Διεθνή Αμνηστία, ο οποίος, αφού επισημαίνει πόσο μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τη Λέσβο από τις τουρκικές ακτές, τονίζει ότι το πέρασμα σημαίνει για πολλούς «ασφάλεια, προστασία και ελπίδα για το μέλλον», αλλά συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομερές καταστάσεις, όπως η άνευ λόγου κακομεταχείριση από τις Αρχές και η επαναπροώθηση στην Τουρκία, όπου εκεί δεν έχουν καμία ελπίδα.
Δηλώσεις κάνει επίσης και ο ανθυπολοχαγός του ναυτικού Αντώνιος Σοφιαδέλης, ο οποίος δηλώνει ότι «πρέπει να εκπληρώσουμε το καθήκον και το χρέος μας να διασώζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην θάλασσα και να αναχαιτίζουμε αυτούς που παρανόμως προσπαθούν να έρθουν εδώ» και σημειώνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές αποφασίζονται από την κεντρική διοίκηση και άπτονται της πολιτικής.
Το ρεπορτάζ δείχνει επίσης πλάνα από το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Λέσβο, το οποίο επισκέπτεται η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς και ο ρεπόρτερ επισημαίνει το ζήτημα της μακροχρόνιας κράτησης ανηλίκων που βρέθηκαν ασυνόδευτοι και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την οικογένειά τους.
Η ίδια ευρωβουλευτής δηλώνει ότι «όσο αυτοί οι πρόσφυγες δεν έρχονται σε μας, ανεχόμαστε σε μία ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να εγγυηθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι και για αυτούς ισχύουν τα σχετικά διεθνή στάνταρντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συμβάσεις. Και αυτό δεν το κάνουμε προς το παρόν».
Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με πλάνα από το νεκροταφείο την Λέσβου, όπου δίπλα σε σωρούς σκουπιδιών υπάρχουν πρόχειρα, αυτοσχέδια μνήματα μόνο με αριθμούς για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
«Κανείς δεν γνωρίζει το όνομα τους», επισημαίνει ο ρεπόρτερ και διερωτάται «πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν στο κατώφλι προς την Ευρώπη».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2013
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=523639