Search...

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


© UNHCR/F.Noy
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2013 - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το νέο ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα: μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά, μια 17χρονη έγκυος, ένας ανήλικος και ένας άντρας, όλοι Συριακής καταγωγής. Οι έρευνες για τον εντοπισμό 3 ακόμη αγνοουμένων συνεχίζονται. Σύμφωνα με δηλώσεις που υπέβαλαν στις τοπικές αστυνομικές αρχές Σύροι συγγενείς τους, τα θύματα έφυγαν με λέμβο από τα τουρκικά παράλια στις 6 Μαρτίου, με προορισμό τη Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται μια πενταμελής οικογένεια και ένας 14χρονος, που ζούσαν στην Ελλάδα, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Συρία εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, και στη συνέχεια τράπηκαν εκ νέου σε φυγή από τη Συρία λόγω του πολέμου.    



Μόλις τρεις μήνες πριν από αυτή την τραγωδία, 21 Αφγανοί πρόσφυγες είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο. Από τον Αύγουστο του 2012, όταν η διέλευση μέσω του Έβρου έγινε πιο δύσκολη, ολοένα και πιο συχνά πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του Αιγαίου, βάζοντας τη ζωή τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Σύρων προσφύγων που ξέφυγαν από τις συγκρούσεις. Η Υ.Α. επισημαίνει, για μια ακόμη φορά, πως τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα πρέπει να συνδυάζονται με εγγυήσεις για την προστασία των ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο και τις διώξεις, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών.

Το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα επισημαίνει επιπλέον ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν πρέπει να κρατούνται για το λόγο ότι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων ούτε να εκδίδονται σε βάρος τους αποφάσεις απέλασης ή επιστροφής. Αντίθετα, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους μέσω μιας δίκαιης, ταχείας και αποτελεσματικής διαδικασίας.

Η Υ.Α. εξαίρει για μια ακόμη φορά τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που επιδεικνύει η κοινωνία της Λέσβου, σε σχέση με την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στο νησί τους τελευταίους μήνες.
19 March 2013