ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι 50 άνθρωποι που αναζητούσαν ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών, 3 εγκύων γυναικών και μιας 70χρονης γυναίκας με ζάχαρο, φέρεται να έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τη HumanRights360, τις δύο νομικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες, επαναπροωθήθηκαν στις 26 Ιουλίου. Κάποιες/-οι προσφύγισσες/-όσφυγες, που είχαν εγκλωβιστεί σε επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες σε βραχονησίδα του Έβρου για 12 ημέρες, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και άλλες/-οι κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.
Από τις 14 Ιουλίου, 50 άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, τρεις έγκυες γυναίκες και μια 70χρονη γυναίκα με ζάχαρο, έχουν εγκλωβιστεί σε επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες σε νησίδα του Έβρου. Τα άτομα, που είναι Σύριες/-οι και Παλαιστίνιες/-οι προσφύγισσες και πρόσφυγες, δεν έχουν τροφή ή ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ αναφέρουν ότι δύο από τα παιδιά είναι άρρωστα και η γυναίκα με ζάχαρο χρειάζεται επειγόντως ιατρική φροντίδα. Παρά τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα δεν έχει ακόμη διασωθεί. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να τους διασώσουν επειγόντως και να τους παράσχουν υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα και προστασία από τη μη επαναπροώθηση.
Αναλάβετε δράση!
Υπογράψτε στη φόρμα, ώστε να σταλεί κατευθείαν το παρακάτω γράμμα στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να γράψετε εσείς μια δική σας επιστολή, και να την αποστείλετε στην ηλεκτρονική του διεύθυνση (pressoffice@yptp.gr), ή ταχυδρομικά στην παρακάτω διεύθυνση:
Προς: κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Π. Κανελλοπούλου 4
10177 Αθήνα, Ελλάδα
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Σας γράφω για να σας εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία 50 ανθρώπων, οι οποίοι είναι προσφύγισσες/πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί από την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022 σε επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες σε νησίδα του ποταμού Έβρου. Η ομάδα αποτελείται από 47 Σύριους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων 13 ατόμων κουρδικής καταγωγής, και τρεις Παλαιστίνιες/-ους. Ανάμεσά τους βρίσκονται 12 παιδιά, 3 έγκυες γυναίκες και μια 70χρονη γυναίκα με ζάχαρο.
Οι προσφύγισσες/-όσφυγες δήλωσαν στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και στην HumanRights360, τις δύο οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ασφαλές πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη και μέσα για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δύο από τις έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης. Τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν με απόγνωση την πείνα και τη δίψα τους και ότι δύο από τα παιδιά είναι άρρωστα και η γυναίκα με διαβήτη χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Στις 20 Ιουλίου 2022, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε προσωρινά μέτρα ζητώντας από την ελληνική αρχές να μην απομακρύνουν την ομάδα των προσφυγισσών/-ύγων από την Ελλάδα και να τους παράσχουν «τροφή, νερό και επαρκή ιατρική περίθαλψη όπως απαιτείται μέχρι νεωτέρας». Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι προσφύγισσες και οι πρόσφυγες δεν έχουν ακόμη διασωθεί.
Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να συμμορφωθείτε επειγόντως με τα προσωρινά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου. Σας προτρέπουμε να να διασφαλίσετε ότι οι 50 προσφύγισσες και πρόσφυγες θα διασωθούν, ότι θα τους παρασχεθεί υποστήριξη και περίθαλψη, πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, και προστασία από τη μη επαναπροώθηση. Τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία πρέπει να προστατευτούν.
Με εκτίμηση,
Πρόσθετες πληροφορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τη HumanRights360 που εκπροσώπησε τις/τους 50 προσφύγισσες/-όσφυγες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας τούς ενημέρωσε ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την ομάδα. Η οργάνωση ενημερώθηκε ότι οι αρχές έχουν λάβει τις συντεταγμένες της ομάδας.
Οι εγκλωβισμένες/-οι ανέφεραν επίσης στις δύο οργανώσεις ότι προχτές εμφανίστηκαν άτομα που μιλούσαν αραβικά, ότι τους απείλησαν και τους είπαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα είπε στις δύο οργανώσεις ότι η 70χρονη γυναίκα με ζάχαρο χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια, ότι ένα από τους παιδιά έχει πυρετό και υποφέρει από ρινορραγία, και ότι ένα δεύτερο παιδί λιποθύμησε από τη ζέστη και την πείνα.
Επί του παρόντος, οι βίαιες επαναπροωθήσεις παραμένουν ανεξέλεγκτες στα σύνορα της Ελλάδας και μένουν ατιμώρητες, ενώ η ποινικοποίηση των ομάδων αρωγής που προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα των επαναπροωθήσεων συνεχίζεται. Τον Ιούνιο του 2021, μέσα από τις μαρτυρίες 16 θυμάτων, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε 21 περιστατικά ομαδικών επαναπροωθήσεων στην Τουρκία το 2020, που πραγματοποιήθηκαν από άτομα τα οποία φαίνονταν να ανήκουν στις δυνάμεις επιβολής του νόμου αλλά και από άτομα με πολιτικά ή ρούχα χωρίς διακριτικά. Τα περιστατικά εκτιμάται ότι επηρέασαν περίπου 1.000 άτομα. Πολλά θύματα βίωσαν αυθαίρετη κράτηση και κακομεταχείριση, που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια. Κανένα από τα άτομα που ερωτήθηκαν δεν είχε τη δυνατότητα να αναζητήσει άσυλο ή να αμφισβητήσει την επιστροφή του. Η έρευνα, σε συμφωνία με στοιχεία από άλλους αξιόπιστους φορείς, έδειξε ότι οι επαναπροωθήσεις αποτελούν την ντε φάκτο πολιτική της Ελλάδας για τη διαχείριση των συνόρων.
26/7/2022