ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
Πώς ακριβώς θα μειωθούν οι ροές κ. Μηταράκη; Υποθέτουμε, πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να βρεθεί ««τελική» λύση», αφού δεν υπάρχει ζήτημα εξαρχής. Και όταν υπάρχει, παύουν να υπάρχουν για το κράτος, οι ίδιοι οι άνθρωποι.
Mε «απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», φυλάει η χώρα μας τα σύνορα σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη. Τη στιγμή που υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες για βιομηχανοποιημένες καθημερινές επιχειρήσεις απαγωγής και εξαφάνισης προσφύγων στο Αιγαίο και στον Έβρο, παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και μια μεταναστευτική πολιτική που ορθώνει εμπόδια στο δικαίωμα ασύλου. Για τον Μηταράκη δεν υπάρχει καμιά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα αυτά είναι προπαγάνδες της Τουρκίας, των διακινητών και των MKO.
Πρόσφυγες και μετανάστες, είτε κατά την απόπειρα εισόδου τους στη χώρα, είτε αφού έχουν ήδη αποβιβασθεί στις Ελληνικές ακτές, συλλαμβάνονται από, προφανώς, όργανα των δυνάμεων ασφαλείας, και αφού με τη βία επιβιβασθούν σε θαλάσσιες σχεδίες, αφήνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Στη συνέχεια, οι αρχές ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι αυτοί δεν υπήρξαν ποτέ.
«Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δεν θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας» - Ν. Μηταράκης
Η ελληνική κυβέρνηση, έχει θέσει ως στόχο της συνολικής πολιτικής της, τη μείωση στο 90% στις μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το 2019, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πώς ακριβώς θα μειωθούν οι ροές κ. Μηταράκη; Υποθέτουμε, πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να βρεθεί ««τελική» λύση», αφού δεν υπάρχει ζήτημα εξαρχής. Και όταν υπάρχει, παύουν να υπάρχουν για το κράτος, οι ίδιοι οι άνθρωποι.
Την ανθρωπιστική κρίση η Ελλάδα, (ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ) ως κράτος-μέλος της ΕΕ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ή “push-backs”. Φυσικά μαζί με την στήριξη της ‘’Frontex’’.
Πως το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει την αορατότητα αυτών των πρακτικών
Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, έχει επανειλημμένα μιλήσει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Όπως σημείωσε, «έχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, έχουμε βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως BBC, CNN, Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, όπου έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και στέλεχος της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος πρόσφατα έκανε λόγο για εξαφανίσεις ανθρώπων που παραπέμπουν σε χουντικά καθεστώτα και παρακρατικούς μηχανισμούς - και κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως κατήγγειλε ο κ. Πετράκος, μετά τις δεκάδες επαναπροωθήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την εξαφάνιση των αφιχθέντων προσφύγων σε τρεις περιπτώσεις στα Κύθηρα, η κυβέρνηση επιλέγει την ίδια πρακτική της εξαφάνισης και για τους 25 πρόσφυγες που βγήκαν στη θέση Κούκουρας στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 4μμ. Υπάρχουν μάλιστα και οι σχετικές φωτογραφίες με το σκάφος και τους ανθρώπους.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees, η ARSIS - Association for the Social Support of Youth και το HumanRights360 δημοσιεύουν την παρούσα έκθεση - η οποία περιέχει 39 μαρτυρίες προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και αναφέρουν ότι επαναπροωθήθηκαν, κατά παράβαση του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου, στην Τουρκία.
Έκθεση για τις επαναπροωθήσεις - Μαρτυρία πρόσφυγα
«Ν.Υ., 36χρονος πρόσφυγας από την Αλγερία - «Γνωρίζω καλά για τις επαναπροωθήσεις που γίνονται από τις ελληνικές αρχές. Έχω ακούσει να συμβαίνουν πολλά περιστατικά, με ανθρώπους να πνίγονται στο ποτάμι. Διασχίσαμε το ποτάμι τη νύχτα, γύρω στις 10 μ.μ. Μας συνέλαβαν άνθρωποι που φορούσαν μάσκα. Μας χτύπησαν και μας πήραν όλα μας τα υπάρχοντα, ακόμη και τα ρούχα. Όταν μας έσπρωξαν πίσω στην Τουρκία, έμεινα εκεί για περίπου 17 μέρες και μετά επιχείρησα να διασχείσω τα σύνορα, ξανά. Οι επαναπροωθήσεις γίνονταν από Έλληνες και Γερμανούς. Στην Τουρκία μας σταμάτησε η μαφία, και μας χτύπησαν κι αυτοί. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που τους πληρώνουν προκειμένου να μην τους κάνουν κακό».
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πάρει θέση όσον αφορά ποικίλες αναφορές στα ΜΜΕ, αλλά καθώς και καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες μπλοκάρουν συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφός της χώρας, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε μάλιστα πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών παράλληλα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές σέβονται τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, παροτρύνοντάς την να καταδικάσει τη χρήση βίας και να επιβάλει κυρώσει αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελλόμενες παραβάσεις. Η επίτροπος Ylva Johansson συμφώνησε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ.
Παίρνοντας θέση λοιπόν, και εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψαν τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις «ψευδείς ειδήσεις», ενώ τόνισαν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα «στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, πάντοτε με σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα». Ο N. Μηταράκης μιλώντας στο tvxs είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει τίποτα για κανένα περιστατικό εξαφάνισης προσφύγων. Τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα push - backs απέδωσε σε «κυκλώματα που έχουν λόγους να χρηματοδοτούν αντιδράσεις». Σε σχέση με την τιμωρία της Ελλάδας, απαντά ότι δεν έχει υπόψη του σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την Κομισιόν.
Ενώ το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει ή προσπαθεί να εξασφαλίσει την αορατότητα των πρακτικών που υιοθετεί, στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, το κεντρικότερο όργανο της ΕΕ αναγνωρίζει, τώρα πάντως το παρόν ζήτημα και επιβάλλει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού, αδειάζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας της ελληνικής κυβέρνησης. Νέα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, σε σχέση με τα κοινοτικά κονδύλια των 15,8 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα οποία φαίνεται να αρνείται να απελευθερώσει η Κομισιόν, αν δεν δημιουργήσει η χώρα, έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την ποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών και προσφύγων στα σύνορά της.
Υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα;
Απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη, για το αν υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, ο Μηταράκης απάντησε, «δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων. Δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου μηχανισμού».
Συγκεκριμένα, ο κ. Βολουδάκης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, επικαλούμενος ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι η ανάρτηση συνοδευόταν και από έγγραφο, στο οποίο γίνονται υποδείξεις δέκα σημείων στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός. Στη συνέχεια παρατήρησε ότι ο μηχανισμός που περιγραφόταν στο έγγραφο έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, παρεμβατικές σε όλες τις υπηρεσίες και αρχές που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
«Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 πρότεινε ένα πακέτο κανονισμών, οι οποίες και ονομάστηκαν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και είμαστε αρκετά νωρίς ακόμα στη διαπραγμάτευση, και δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να καταλήξουμε τελικά σε μία συμφωνία», είπε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε:
«Σε αυτήν τη συμφωνία δεν υπάρχει πρόταση για μηχανισμό ελέγχου συνόρων, υπάρχει μία πρόταση στον κανονισμό του ελέγχου των συνοριακών διαδικασιών να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας ασύλου μετά την άφιξη κάποιου στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και αυτό ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
«Διαβάζω σκέψεις και προτάσεις που έρχονται από ΜΚΟ αναφορικά με το πώς η Ελλάδα πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της. Βλέπω και κάποιες νομοθετικές ακροβασίες, οι οποίες προσπαθούν να πουν ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα. Αυτές δεν είναι οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι οι απόψεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι χώρες έχουν σύνορα και υπάρχουν διαδικασίες για να έρθει κάποιος σε αυτά», κατέληξε.
Η Δημοκρατία του Μηταράκη
«Αυτό γίνεται, λοιπόν, στη Δημοκρατία» - N. Mηταράκης
«Η χώρα μας φυσικά φυλάττει τα σύνορά της. Η Ελλάδα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που διέπουν τον τρόπο προστασίας και ασφάλειας των συνόρων. Και η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης
Ταυτοχρόνως ο υπουργός σημείωσε ως προς τα περί ελέγχου της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα αυτό δεν γίνεται με έκτακτες ειδικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων ή άλλων φορέων είτε διεθνών είτε της κοινωνίας των πολιτών.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην έννοια της εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε ο κ. Μηταράκης για να τονίσει ότι ο έλεγχος των κυβερνήσεων σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από τις Αρχές της Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν το καθήκον να ελέγξουν οποιαδήποτε καταγγελία, να κάνουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και -αν χρειαστεί- να φέρουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.
«Αυτό γίνεται, λοιπόν, στη Δημοκρατία. Άρα, δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου ειδικού μηχανισμού και σας λέω και πάλι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη σχετικά με αυτό νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Αν υπάρξει πρόταση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα το συζητήσει στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ. Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δεν θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου».
https://www.koutipandoras.gr/article/i-dimokratia-toy-mitaraki-kai-oi-aoratoi-anthropoi