Search...

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τζένη Τσιλιβάκου

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ


Πώς ακριβώς θα μειωθούν οι ροές κ. Μηταράκη; Υποθέτουμε, πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να βρεθεί ««τελική» λύση», αφού δεν υπάρχει ζήτημα εξαρχής. Και όταν υπάρχει, παύουν να υπάρχουν για το κράτος, οι ίδιοι οι άνθρωποι.


Mε «απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», φυλάει η χώρα μας τα σύνορα σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη. Τη στιγμή που υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες για βιομηχανοποιημένες καθημερινές επιχειρήσεις απαγωγής και εξαφάνισης προσφύγων στο Αιγαίο και στον Έβρο, παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και μια μεταναστευτική πολιτική που ορθώνει εμπόδια στο δικαίωμα ασύλου. Για τον Μηταράκη δεν υπάρχει καμιά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα αυτά είναι προπαγάνδες της Τουρκίας, των διακινητών και των MKO.

Πρόσφυγες και μετανάστες, είτε κατά την απόπειρα εισόδου τους στη χώρα, είτε αφού έχουν ήδη αποβιβασθεί στις Ελληνικές ακτές, συλλαμβάνονται από, προφανώς, όργανα των δυνάμεων ασφαλείας, και αφού με τη βία επιβιβασθούν σε θαλάσσιες σχεδίες, αφήνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Στη συνέχεια, οι αρχές ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι αυτοί δεν υπήρξαν ποτέ.


«Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δεν θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας» - Ν. Μηταράκης


Η ελληνική κυβέρνηση, έχει θέσει ως στόχο της συνολικής πολιτικής της, τη μείωση στο 90% στις μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το 2019, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πώς ακριβώς θα μειωθούν οι ροές κ. Μηταράκη; Υποθέτουμε, πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να βρεθεί ««τελική» λύση», αφού δεν υπάρχει ζήτημα εξαρχής. Και όταν υπάρχει, παύουν να υπάρχουν για το κράτος, οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Την ανθρωπιστική κρίση η Ελλάδα, (ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ) ως κράτος-μέλος της ΕΕ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ή “push-backs”. Φυσικά μαζί με την στήριξη της ‘’Frontex’.

Πως το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει την αορατότητα αυτών των πρακτικών

Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, έχει επανειλημμένα μιλήσει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Όπως σημείωσε, «έχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, έχουμε βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως BBC, CNN, Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, όπου έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και στέλεχος της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος πρόσφατα έκανε λόγο για εξαφανίσεις ανθρώπων που παραπέμπουν σε χουντικά καθεστώτα και παρακρατικούς μηχανισμούς - και κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως κατήγγειλε ο κ. Πετράκος, μετά τις δεκάδες επαναπροωθήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την εξαφάνιση των αφιχθέντων προσφύγων σε τρεις περιπτώσεις στα Κύθηρα, η κυβέρνηση επιλέγει την ίδια πρακτική της εξαφάνισης και για τους 25 πρόσφυγες που βγήκαν στη θέση Κούκουρας στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας την Τετάρτη 22  Σεπτεμβρίου στις 4μμ. Υπάρχουν μάλιστα και οι σχετικές φωτογραφίες με το σκάφος και τους ανθρώπους.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees, η ARSIS - Association for the Social Support of Youth και το HumanRights360 δημοσιεύουν την παρούσα έκθεση - η οποία περιέχει 39 μαρτυρίες προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και αναφέρουν ότι επαναπροωθήθηκαν, κατά παράβαση του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου, στην Τουρκία. 

Έκθεση για τις επαναπροωθήσεις - Μαρτυρία πρόσφυγα 


 «Ν.Υ., 36χρονος πρόσφυγας από την Αλγερία - «Γνωρίζω καλά για τις επαναπροωθήσεις που γίνονται από τις ελληνικές αρχές. Έχω ακούσει να συμβαίνουν πολλά περιστατικά, με ανθρώπους να πνίγονται στο ποτάμι. Διασχίσαμε το ποτάμι τη νύχτα, γύρω στις 10 μ.μ. Μας συνέλαβαν άνθρωποι που φορούσαν μάσκα. Μας χτύπησαν και μας πήραν όλα μας τα υπάρχοντα, ακόμη και τα ρούχα. Όταν μας έσπρωξαν πίσω στην Τουρκία, έμεινα εκεί για περίπου 17 μέρες και μετά επιχείρησα να διασχείσω τα σύνορα, ξανά. Οι επαναπροωθήσεις γίνονταν από Έλληνες και Γερμανούς. Στην Τουρκία μας σταμάτησε η μαφία, και μας χτύπησαν κι αυτοί. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που τους πληρώνουν προκειμένου να μην τους κάνουν κακό».


Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πάρει θέση όσον αφορά ποικίλες αναφορές στα ΜΜΕ, αλλά καθώς και καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες μπλοκάρουν συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφός της χώρας, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε μάλιστα πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών παράλληλα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές σέβονται τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, παροτρύνοντάς την να καταδικάσει τη χρήση βίας και να επιβάλει κυρώσει αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελλόμενες παραβάσεις. Η επίτροπος Ylva Johansson συμφώνησε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ.

Παίρνοντας θέση λοιπόν, και εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψαν τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις «ψευδείς ειδήσεις», ενώ τόνισαν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα «στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, πάντοτε με σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα». Ο N. Μηταράκης μιλώντας στο tvxs είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει τίποτα για κανένα περιστατικό εξαφάνισης προσφύγων. Τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα push - backs απέδωσε σε «κυκλώματα που έχουν λόγους να χρηματοδοτούν αντιδράσεις». Σε σχέση με την τιμωρία της Ελλάδας, απαντά ότι δεν έχει υπόψη του σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την Κομισιόν. 

Ενώ το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει ή προσπαθεί να εξασφαλίσει την αορατότητα των πρακτικών που υιοθετεί, στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, το κεντρικότερο όργανο της ΕΕ αναγνωρίζει, τώρα πάντως το παρόν ζήτημα και επιβάλλει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού, αδειάζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας της ελληνικής κυβέρνησης. Νέα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, σε σχέση με τα κοινοτικά κονδύλια των 15,8 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα οποία φαίνεται να αρνείται να απελευθερώσει η Κομισιόν, αν δεν δημιουργήσει η χώρα, έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την ποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών και προσφύγων στα σύνορά της.

Υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα;

Απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη, για το αν υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, ο Μηταράκης απάντησε, «δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων. Δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου μηχανισμού».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βολουδάκης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, επικαλούμενος ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι η ανάρτηση συνοδευόταν και από έγγραφο, στο οποίο γίνονται υποδείξεις δέκα σημείων στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός. Στη συνέχεια παρατήρησε ότι ο μηχανισμός που περιγραφόταν στο έγγραφο έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, παρεμβατικές σε όλες τις υπηρεσίες και αρχές που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 πρότεινε ένα πακέτο κανονισμών, οι οποίες και ονομάστηκαν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και είμαστε αρκετά νωρίς ακόμα στη διαπραγμάτευση, και δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να καταλήξουμε τελικά σε μία συμφωνία», είπε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε:

«Σε αυτήν τη συμφωνία δεν υπάρχει πρόταση για μηχανισμό ελέγχου συνόρων, υπάρχει μία πρόταση στον κανονισμό του ελέγχου των συνοριακών διαδικασιών να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας ασύλου μετά την άφιξη κάποιου στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και αυτό ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

«Διαβάζω σκέψεις και προτάσεις που έρχονται από ΜΚΟ αναφορικά με το πώς η Ελλάδα πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της. Βλέπω και κάποιες νομοθετικές ακροβασίες, οι οποίες προσπαθούν να πουν ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα. Αυτές δεν είναι οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι οι απόψεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι χώρες έχουν σύνορα και υπάρχουν διαδικασίες για να έρθει κάποιος σε αυτά», κατέληξε.

Η Δημοκρατία του Μηταράκη

«Αυτό γίνεται, λοιπόν, στη Δημοκρατία» - N. Mηταράκης


«Η χώρα μας φυσικά φυλάττει τα σύνορά της. Η Ελλάδα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που διέπουν τον τρόπο προστασίας και ασφάλειας των συνόρων. Και η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης

Ταυτοχρόνως ο υπουργός σημείωσε ως προς τα περί ελέγχου της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα αυτό δεν γίνεται με έκτακτες ειδικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων ή άλλων φορέων είτε διεθνών είτε της κοινωνίας των πολιτών.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην έννοια της εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε ο κ. Μηταράκης για να τονίσει ότι ο έλεγχος των κυβερνήσεων σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από τις Αρχές της Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν το καθήκον να ελέγξουν οποιαδήποτε καταγγελία, να κάνουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και -αν χρειαστεί- να φέρουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.

«Αυτό γίνεται, λοιπόν, στη Δημοκρατία. Άρα, δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου ειδικού μηχανισμού και σας λέω και πάλι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη σχετικά με αυτό νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Αν υπάρξει πρόταση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα το συζητήσει στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ. Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δεν θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου».


29/9/2021

https://www.koutipandoras.gr/article/i-dimokratia-toy-mitaraki-kai-oi-aoratoi-anthropoi

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – «ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΕΒΡΟ;»

Με μία ανάρτηση του αυτή τη φορά ο Έλληνας διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος, καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει για τους χιλιάδες εξαφανισμένους πρόσφυγες στα νησιά. Παράλληλα, ανοίγει και τον φάκελο pushback, με την ιστορική δίκη κατά της Frontex για συμμετοχή μονάδων της σε εγκλήματα επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο. 


φωτογραφίες που δημοσίευσε από τη διάσωση ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος

Tον Πρωθυπουργό καλεί ο Έλληνας διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος, να απαντήσει στα διεθνή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χιλιάδες εξαφανίσεις και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο. Ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη διάσωση προσφύγων από τη θάλασσα. Έχοντας διανύσει χιλιάδες ναυτικά μίλια, αρχικά στο Αιγαίο και αργότερα στη Μεσόγειο και τα ανοιχτά του λιβυκού πελάγους, ο Έλληνας διασώστης συχνά καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει για το προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που αφορά στην ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων. Οι αλλαγές στη διαδικασία ασύλου εντάσσονται στην γενικότερη ακραία ρητορική της κυβέρνησης που επενδύει σε κλειστά σύνορα, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού νομικού πλαισίου στη σκιά πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των υπόλοιπων αντιδραστικών αλλαγών είναι το παράβολο στην τέταρτη αίτηση για άσυλο, η σιωπηρή απόρριψη σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για οικειοθελή αναχώρηση από τη διοίκηση, η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για άσυλο για εξαιρετικούς λόγους, καθώς και η στελέχωση του υπουργείου Μετανάστευσης με ένστολους. Επισημαίνεται πως η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθότι δεν προβλέπει με τις ελάχιστες εγγυήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Με μία ανάρτηση του αυτή τη φορά τον καλεί να απαντήσει για εξαφανισμένους πρόσφυγες στα νησιά αλλά ανοίγει και τον φάκελο pushback, με την ιστορική δίκη κατά της Frontex για συμμετοχή μονάδων της σε εγκλήματα επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.

Η ανάρτηση:





– Κύριε πρωθυπουργέ , τι έχετε να πείτε για τις αναρίθμητες μαρτυρίες, βίντεο, φωτογραφικά ντοκουμέντα, έρευνες από πανεπιστήμια και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καταγγελίες από θεσμικούς φορείς και εκτενή ρεπορτάζ από τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ για τις εξαφανίσεις χιλιάδων προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο;

▪️ Αλήθεια, τι έγινε με τους 85 πρόσφυγες στην Φολέγανδρο, τους 25 στην Σάμο, τους 23 στην Λέσβο που έφτασαν στα ελληνικά νησιά και κατόπιν εξαφανίστηκαν, μέσα στην πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη;

▪️ Ακόμα και με τα  στοιχεία του ελληνικού λιμενικού φαίνεται ότι «λείπουν» 4.000 άνθρωποι, αφού 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις.

▪️ Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά ειδικά σε μια συγκυρία που η Comission έχει ανοίξει τον φάκελο pushback, με την ιστορική δίκη κατά της Frontex για συμμετοχή μονάδων της σε εγκλήματα επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο;

Η ερώτηση που θα θέλαμε να ακούσουμε στην συνέντευξη τύπου του Μητσοτάκη, αλλά δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να την κάνει.

Ζήτω η ελευθερία του τύπου, ζήτω η ελληνική δημοκρατία.


15/9/2021

https://thepressproject.gr/apantiseis-zita-o-diasostis-apostolopoulos-kyrie-prothypourge-ti-echete-na-peite-gia-tis-anarithmites-exafaniseis-prosfygon-sto-aigaio-kai-ton-evro/

[EN] GREECE: MITARAKIS REJECTS BORDER MONITOR MECHANISM AS NEW REPORTS OF ABUSE EMERGE - GREEK FACILITIES EMPTY OUT WHILE PEOPLE MOVE ONWARDS


Amid new reports of abuse, Minister for Migration and Asylum Notis Mitarakis rejects the need for a human rights monitoring mechanism at Greek borders, stating that it would infringe upon national sovereignty. While the number of people in the Greek island hotspots and in facilities managed by the Ministry of Immigration and Asylum has seen a significant drop, German authorities are facing more than 27,000 asylum claims from people already registered in Greece.

Following repeated demands from the UN Refugee Agency (UNHCR) and European Commission for a rights monitoring mechanism at the Greek borders, Minister Notis Mitarakis has disregarded the need for any such mechanism. According to the Minister, this would jeopardise Greece’s national sovereignty. When questioned in parliament, he stated that there is no legislation proposed by the European Commission and noted that Greece would engage in negotiations within the Council of EU but sees no reason to address a problem that the government does “consider to exist”. The Minister does not comment on the fact that a human rights monitoring mechanism is a precondition for the release of migration management funding requested by Greece from the European Commission. The EU has supplied Greece with 3.3 billion in funds since the peak of arrivals in 2015.

Meanwhile, reports of abuse continue to mount. On September 24 a cargo ship rescued 152 people including 81 men, 23 women and 48 children from Iraq, Iran, Pakistan and Afghanistan off the islet of Schiza near the coast of the Peloponnese. The group – in distress after their wooden boat started to take in water – was en route from Turkey to Italy. Reportedly, a pregnant woman fell in the water during the transfer to the larger ship and was not able to be rescued. After repeated interrogations by Greek police onboard the boat, the people were forced ashore and detained. They were held at a childcare facility on Crete, where they were placed in isolation under poor conditions. Reportedly, they lack access to interpreters, legal procedures, and information on what will happen to them. The Greek detention system has been repeatedly criticised, including by the European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT), a Council of Europe committee that this month appointed new members. According to the Kurdistan Cultural Center of Greece, at least two men from the group detained in Crete were beaten and tortured with waterboarding to reveal the name of the person steering the boat. In what Borderline-Europe has called “another absurd boat driving trial”, a 26-year-old man was recently sentenced to 44 years imprisonment and a fine of 25,000 euros by the Mytilene appeal court for steering the boat in which he and his wife arrived in along with 20 other people. Turkish authorities reported on 26 September the interception and detainment of 254 people attempting to make an irregular departure from Turkish shores, presumably in an attempt to reach Europe. The group counted nationals from Afghanistan, Iraq, Iran, Syria, Pakistan, and Bangladesh. On the same day the Alarm Phone reported losing contact with six people including a teenager arriving on Kos: the NGO hotline was provided no information on their location from Greek authorities. Aegean Boat Report on 30 September reported of 26 people splitting into smaller groups and hiding in the woods after arriving to Lesvos in fear of being pushed back by Greek authorities. According to the organisation within the last 18 months, 361 life rafts, carrying more than 6,300 people, have been found drifting in the Aegean Sea.

The camp population in the hotspots on the Aegean islands has dropped by 81 per cent, from 27,576 in August last year to 5,264 people in August 2021. During the same period the population in facilities managed by the Ministry of Immigration and Asylum across Greece fell from 82,119 to 42,181. The onwards movement from Greece has been noticeable: by the end of August, Germany was processing 27,500 asylum claims from people already registered in Greece, a number that was up by nearly 4,000 claims over the four past months. Meanwhile, just 11 persons were transferred back to Greece in 2020 under the Dublin III Regulation. This extremely modest number is a result of difficulties sending countries face in obtaining guarantees that require the assessment of the situation in Greece, inter alia regarding access to the asylum procedure and reception as well as the risk of chain refoulement, or more recently the impact of the health pandemic on national systems. Further, national courts in member states such as Germany and the Netherlands have suspended returns to Greece because of inadequate reception conditions and the risk of inhuman or degrading treatment in Greece. Germany and the Netherlands were among six Schengen state signatories to a letter in June that raised “great concern” over “secondary movement” from Greece and asked the European Commission to examine: “compliance with the Charter of Fundamental Rights of the European Union and other relevant European legal standards regarding the (asylum) procedural guarantees and the accommodation and living conditions of asylum applicants and persons granted international protection in Greece”. On the other hand, Greek authorities are seeking to reduce the number of refugees living in the country through bilateral agreements with other member states. On 28 September 41 Afghans already granted protection in Greece left Athens for Portugal: these were the first people to be transferred under a bilateral agreement to relocate 1,000 people. On the same day 11 unaccompanied children arrived to France from Greece under the EU relocation mechanism.

On 27 September the Greek Health Ministry put forward a bill stipulating that people without legal documents and rejected asylum seekers can receive COVID-19 vaccinations without facing deportation.

For further information:

Photo: ECRE


This article appeared in the ECRE Weekly Bulletin. You can subscribe to the Weekly Bulletin here.


1/10/2021

https://ecre.org/greece-mitarakis-rejects-border-monitor-mechanism-as-new-reports-of-abuse-emerge-greek-facilities-empty-out-while-people-move-onwards/