Search...

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΕΕ: Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΤΗΣ ΑΞΙΩΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛAΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Διεθνής Αμνηστία:


Ενόψη της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ), η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επέμβουν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που εκτυλίσσεται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
«Αυτό που βλέπουμε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι μια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την Ευρώπη. Η προστασία των προσφύγων δεν είναι κάτι που οι χώρες μπορούν να αποφεύγουν όταν το επιλέγουν. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμα στο άσυλο και η ΕΕ πρέπει να τη στηρίξει για να το πράξει. Το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου δεν είναι διαπραγματεύσιμο,» δήλωσε η Eve Geddie, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, αλλά απέτυχαν να επεκτείνουν αυτή την αλληλεγγύη στους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο και στους μετανάστες/ριες που έχουν σοβαρή ανάγκη προστασίας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια, και τους στερήθηκαν βίαια τα δικαιώματά τους. Η σημερινή συνάντηση Υπουργών πρέπει να καταδικάσει κάθε υπερβολική χρήση βίας κατά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των ΜΚΟ και των δημοσιογράφων στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της κατάστασης βοηθώντας την Ελλάδα να διαχειριστεί τα αιτήματα ασύλου, να παράσχει κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής και να μεταφέρει τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο σε άλλες χώρες.
Δείτε εδώ τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα (και εδώ στα αγγλικά).
4/3/2020