Search...

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΣΠ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΣΠ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2019—Το  Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποδέκτης επαναλαμβανόμενων καταγγελιών για επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την περιοχή του Έβρου, για τις οποίες οι οικείοι τους θα ακολουθήσουν την δικαστική οδό για τη διερεύνησή τους.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την βαθιά ανησυχία του για τις καταγγελίες αυτές, οι οποίες έρχονται μετά από σειρά αναφορών παρόμοιων περιστατικών κατά το προηγούμενο έτος καθώς επίσης και μετά από τις συστάσεις διεθνών και εθνικών οργανισμών προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου για την αποτελεσματική διερεύνηση των καταγγελιών αυτών[1].
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διερευνήσουν αποτελεσματικά τις σχετικές καταγγελίες και απευθύνει έκκληση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων που καταφεύγουν στην ελληνική Επικράτεια, διωκόμενοι από τη χώρα καταγωγής τους.

Βλ. μεταξύ άλλων τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σχετικά με τις συστηματικές επαναπροωθήσεις στην πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα, Report to the Greek Government on the visit to Greece carried out by the European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) from 10 to 19 April 2018, https://rm.coe.int/1680930c9a

9/5/2019