Λευτέρης Αρβανίτης - TVXS
Για χρόνια άκουγα από φαντάρους ιστορίες για το ποτάμι. Όλοι είχαν να σου περιγράψουν μια περιπέτεια με μετανάστες. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι είχαν πάρει μέρος σε επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Για χρόνια πίστευα πως οι αφηγήσεις έχουν δόσεις αλήθειας, όμως κυρίως αποτελούν κομμάτι του μύθου της στρατιωτικής θητείας.
Αργότερα ανέβηκα αρκετές φορές στον Έβρο ως δημοσιογράφος, καλύπτοντας κυρίως θέματα που συνδέονταν με το προσφυγικό. Οι ιστορίες πολλές, τα στοιχεία όμως λίγα. Εδώ είναι Έβρος! Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση που ακούς όταν ρωτάς πως είναι δυνατό να συμβαίνουν όλα αυτά στα Ευρωπαϊκά σύνορα. Κοινό μυστικό για πρόσφυγες, ντόπιους και δικηγόρους ήταν για χρόνια οι βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Όταν τους πετούν απέναντι γίνονται αόρατοι και δεν μπορούν να σου πουν την ιστορία τους. Αν πάλι μετά από αρκετές προσπάθειες μείνουν στην Ελλάδα, νιώθουν τόσο ορατοί που δεν μιλούν για ότι τους συνέβη.
Η επιμονή μερικών μάχιμων δικηγόρων και το θάρρος των προσφύγων που δέχτηκαν να μας μιλήσουν, οδήγησαν στη χθεσινή έρευνα του Τvxs.gr, που δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια αμφισβήτησης των γεγονότων. Ήρθε την ίδια μέρα και το ρεπορτάζ του Al Jazeera φιλοξενώντας επίσης μαρτυρίες προσφύγων, να ενισχύσει και τα δικά μας στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι επαναπροωθήσεις στον Έβρο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε ένα ερώτημα. Αν όσα συμβαίνουν στον Έβρο γίνονται με πολιτική εντολή ή αν συμβαίνει το αντίθετο, γιατί δεν επιχειρήθηκε να διαλυθεί το παρακράτος της περιοχής; Ο ισχυρισμός ότι «αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν» νομίζω πλέον δεν ευσταθεί και έτσι ίσως να δικαιολογείται η καθυστέρηση απάντησης στο δημοσίευμα από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέτουμε στο ρεπορτάζ και σύντομα θα είναι στη διάθεση του εισαγγελέα, η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, έχει στα χέρια της εργαλεία για να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα, αποκάλυψης των βρώμικων μυστικών του Έβρου. Άμεσα ο υπουργός οφείλει να ελέγξει τις καταγραφές στο διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, για να διαπιστωθεί ποιες ημέρες πρόσφυγες έχουν ζητήσει βοήθεια και έπειτα εξαφανίζονται. Επίσης να ελεγχθεί σε ποιον ανήκει ο τηλεφωνικός αριθμός, από τον οποίο –σύμφωνα με τους πρόσφυγες- η αστυνομία επικοινωνούσε μαζί τους πριν την επαναπροώθηση στις 31/12. Κυρίως όμως η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τις καταγγελίες των δικηγόρων και να ξεκινήσει μια έρευνα μέσω συνεντεύξεων προσφύγων, για να αποσπάσει μαρτυρίες.
Εμείς βάζουμε τους πρώτους. Είμαι βέβαιος πως μόνο στα καμπ φιλοξενίας αν γίνει μια οργανωμένη έρευνα, θα βρεθούν δεκάδες περιπτώσεις που πέρασαν στη χώρα με την τρίτη, τέταρτη ή και πέμπτη φορά, αφού πρώτα έζησαν τη φιλοξενία της ΕΛΑΣ στις πρώτες τους απόπειρες.
Είναι ευκαιρία να σπάσει η ομερτά για ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του ελληνικού κράτους. Οργανώσεις, κόμματα και κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Έβρο. Αν αποφασίσουμε ότι στήνουμε φράκτες και πνίγουμε ανθρώπους στο ποτάμι ας το πούμε ανοιχτά. Όπως το έχει διατυπώσει πολλές φορές η ελληνική και ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Αν όμως είμαστε στην απέναντι μεριά, η σιωπή αυτή τη στιγμή είναι συνενοχή.
30/1/2017