Search...

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ MΕ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ριζοσπάστης
Φώτο: http://www.xronos.gr/astynomika/nekros-kai-kalymmenos-apo-hioni-30hronos-prosfygas
Ο «φράχτης», το πέρασμα από τα παγωμένα νερά του ποταμού, η πολύωρη παραμονή στο ύπαιθρο και ειδικότερα σε δύσβατες περιοχές, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη σωματική εξάντληση, από τη διαδρομή χιλιομέτρων που πραγματοποιούν οι ξεριζωμένοι, σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν το θάνατό τους. Την Κυριακή, ανασύρθηκε νεκρός άνδρας ηλικίας περίπου 30 χρόνων, η σορός του οποίου ανιχνεύτηκε από συνοριοφύλακες μέσω θερμικής κάμερας. Πρόκειται για μετανάστη ή πρόσφυγα ο οποίος έχασε τη ζωή του πιθανότατα από υποθερμία, με το άψυχο σώμα του καλυμμένο με ένα μέτρο χιόνι κοντά στο ποτάμι, στην ευρύτερη περιοχή των Φερών. Ο εντοπισμός της σορού του άνδρα οδήγησε στη διάσωση ενός άλλου ξεριζωμένου, ο οποίος εμφάνιζε έντονα συμπτώματα υποθερμίας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανάσυρσης της σορού, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή και της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκαν από τους συνοριοφύλακες δύο διακινητές και εφτά αλλοδαποί, ένας από τους οποίους μετά βίας μπορούσε να κινηθεί καθώς τα βρεγμένα του ρούχα είχαν παγώσει πάνω του. Χάρη στην άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, διέφυγε το θάνατο. Σημειώνεται πως από την αρχή του 2017 έχουν καταγραφεί ήδη δύο περιστατικά θανάτου και δύο υποθερμίας μεταναστών ή προσφύγων, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί δεδομένου ότι το χιόνι εξακολουθεί να καλύπτει τις περιοχές - περάσματα κοντά στο ποτάμι, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων από την κακοκαιρία.

Την ίδια ώρα, σύσκεψη για τους παγωμένους ξεριζωμένους πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας και ο δήμαρχος Λέσβου, Σ. Γαληνός. Μια σύσκεψη συνυπεύθυνων και για τον εγκλωβισμό αλλά και για την άθλια κατάσταση που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί, που επιχειρούν να ρίξουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία.
Ξεπέρασαν τους 10.000 οι αιτούντες άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του σχετικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το διετές πρόγραμμα που προβλέπει 160.000 μετεγκαταστάσεις εγκρίθηκε στην ΕΕ το 2015 (σ.σ. με έναρξη τον Οκτώβρη του 2015) και υλοποιείται με το σταγονόμετρο.
Εξάλλου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 23 Γενάρη, ζητάνε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δήμαρχοι πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, με επιστολή που απηύθυνε εκ μέρους όλων ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου προκειμένου «να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πέντε δήμαρχοι μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό προγραμματίζουν κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της ίδιας μέρας στα γραφεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.
Μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, αναγνώρισε ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος για τα προβλήματα με τον καιρό, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει λόγος για παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

16/1/2017

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9198378