Συντάκτης:
«Ανοίγουν την κάνουλα και μας στέλνουν κόσμο όποτε θέλουν», ισχυρίζεται ο πρόεδρος των Συνοροφυλάκων Εβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ |
Ξενίζει η διατύπωση «άμυνα της συνοροφυλακής», όταν εμφανίζεται σε τίτλο θέματος για το προσφυγικό, και μάλιστα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων («Ειδικό θέμα: Εβρος–οι διακινητές, τα περάσματα και η άμυνα της συνοροφυλακής»).
Δεν είναι όμως το μόνο που ξενίζει στο συγκεκριμένο, ανυπόγραφο, δημοσίευμα.
Αντί για τη σφαιρικότητα στην οποία μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια το ΑΠΕ, το δημοσίευμα στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε δηλώσεις του προέδρου των Συνοροφυλάκων Εβρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, χωρίς να προϊδεάζει ότι πρόκειται για συνέντευξη.
«Ανοίγουν την κάνουλα και μας στέλνουν κόσμο όποτε θέλουν», ισχυρίζεται ο κ. Γιαλαμάς, αναφερόμενος προφανώς στους Τούρκους, και μιλά για κατακόρυφη αύξηση της μεταναστευτικής ροής στον νομό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Επικαλούμενος στοιχεία εξαμήνου της ΕΛ.ΑΣ., μιλά για αύξηση 91% των συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων και αναφέρει ότι οι πρόσφυγες «είναι ελάχιστοι, περίπου 10%», όταν είναι γνωστό πως την αρμοδιότητα να κρίνει ποιος είναι πρόσφυγας δεν την έχει φυσικά η συνοροφυλακή, αλλά η Υπηρεσία Ασύλου.
Ο Χρ. Γιαλαμάς αναφέρει επίσης πως «εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας» και σημειώνει πως «οι αποτροπές καθημερινά είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες».
Δεν διευκρινίζει όμως πώς συνάδουν οι αποτροπές με την υποχρέωση της συνοροφυλακής να τηρεί το προσφυγικό δίκαιο και το δικαίωμα των εκτοπισμένων να ζητούν άσυλο σε οποιαδήποτε χώρα.
Ούτε παρέχει διευκρινίσεις για τις καταγγελίες διεθνών οργανώσεων ότι συνεχίζονται στον Εβρο οι επιχειρήσεις άτυπων, βίαιων επαναπροωθήσεων, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι ορατή η προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση μιας πολύ μεγάλης αύξησης της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής, όσο και της επιχειρησιακής ικανότητας των διακινητών.
«Εχουν στη διάθεσή τους τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως GPS κ.ά. Εχουμε δει στα κινητά τους τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν έως τον τελικό τους προορισμό», αναφέρει, σαν να μιλούσε για υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά εργαλεία.
Πολύ γρήγορα καταλαβαίνουμε γιατί. «Την τελευταία τετραετία έχουμε την τύχη της μετακίνησης στον Εβρο περίπου 300 συναδέλφων μέσω του προγράμματος “Ασπίδα”, για το οποίο έχουμε τη διαβεβαίωση πως θα συνεχιστεί έως το 2018.
»Επίσης αυτό το διάστημα έχουμε και την ενισχυτική εκατόν δέκα ατόμων που βρίσκονται εδώ με έξοδα του Δημοσίου. Σίγουρα χρειάζεται κι άλλο προσωπικό για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας που με τα χρόνια γίνεται δυσκολότερη», επισημαίνει.
Και επιχειρεί συγκρίσεις με τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία υψώνει σήμερα φράχτες κατά των προσφύγων και ενισχύει την καταστολή στα σύνορα.
«Θα θέλαμε να μας εξηγήσουν πώς ενώ υπάρχει δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στη γειτονική Βουλγαρία, δεν υπάρχει για την Ελλάδα που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει αλλεπάλληλα κύματα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών [...] Ντρέπομαι και μόνο στην ιδέα κάποιος να σκεφτεί: “τι κάνουν αυτοί στον Εβρο και παραβιάζονται τα σύνορα!”», λέει ο κ. Γιαλαμάς. Ελπίζει βέβαια κάποιος να μην παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αυτά που κάνουν οι συνοροφύλακες στον Εβρο.
Κατά τα άλλα, τα πραγματικά στοιχεία διαψεύδουν ότι υπάρχει μαζική προσφυγική και μεταναστευτική ροή στον Εβρο. Από την κατασκευή του φράχτη του 2012, η ροή στον Εβρο μειώθηκε δραματικά και οι χιλιάδες πρόσφυγες στράφηκαν στο ανατολικό Αιγαίο.
Αλλά και σήμερα, όταν μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μειώθηκε κατακόρυφα η ροή στο Αιγαίο, ούτε κατά διάνοια δεν σημειώνονται οι αλλοτινοί αριθμοί στον Εβρο.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες στον νομό δεν ξεπερνούν τις διακόσιες με τριακόσιες σε μηνιαία βάση.
Είναι βέβαια κατανοητή η προσπάθεια ενός συνδικαλιστή να εξυπηρετήσει τα συντεχνιακά συμφέροντα του κλάδου του, ακόμη και αν επιχειρεί να επικαλεστεί ανυπόστατους λόγους εθνικού συμφέροντος και να επενδύσει σε ξενοφοβικά αισθήματα που έχουν καλλιεργηθεί σε αρκετούς στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί πρέπει να ενδυθεί αυτή η προσπάθεια τον μανδύα μιας αντικειμενικής ενημέρωσης, και μάλιστα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
26/10/2016