Search...

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Ζώτου Έλλη
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο την Κυριακή και αναμένεται η παραλαβή του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ο φράχτης 10 χλμ. στην περιοχή της Νέας Βύσσας είναι ίσως το μόνο έργο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και που έχει χρηματοτοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κατακρεουργημένο από τα Μνημόνια Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να το χρηματοδοτήσει επικαλούμενη ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Το έργο, εμπνεύσεως του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, αρχικά εντάχθηκε στον ευρύτερο σχεδιασμό υποδομών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ο οποίος έπρεπε να εγκριθεί από την Ε.Ε. και για το οποίο είχαμε μάλιστα ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.

Το μόνο έργο που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, η Κομισιόν διά στόματος της επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Σεσίλια Μάλμστρομ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην κατασκευή του φράχτη επικαλούμενη αναποτελεσματικότητα. Η επιμονή μάλιστα του Έλληνα υπουργού στην ανέγερση του φράχτη και στην ένταξή του στο συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων μπλόκαρε ουσιαστικά την έγκριση χρηματοδότησής του από την Κομισιόν, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Χρ. Παπουτσής σε δηλώσεις του τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία προχώρησε αφού η ελληνική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να κατασκευάσει τον φράχτη μόνη της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η έναρξη των εργασιών κατασκευής του φράχτη είχε γίνει στις 5 Φεβρουαρίου του 2012, με τον τότε υπουργό Χρήστο Παπουτσή να δηλώνει μεταξύ άλλων πως "εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο φράχτης είναι έργο που έχει πολύ μεγάλη συμβολική αξία".
Ο φράχτης λοιπόν είναι έτοιμος, 10 μήνες μετά, στον διπλάσιο χρόνο δηλαδή από ό,τι προβλεπόταν, ενώ του λείπουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Σήμερα αναμένεται να περάσει από επιτροπή έγκρισης, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα παραλαβή του έργου από το υπουργείο.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/12/2012

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=737640