Search...

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ «ΠΟΝΤΙΚΙΩΝ»



Ριχάρδος Σωμερίτης
Και ξαφνικά, όλοι, είτε ανακάλυψαν είτε θυμήθηκαν τα 500 κτίρια του κέντρου όπου συνυπάρχουν άνθρωποι και ποντίκια. Πώς αυτό; Μα πρέπει να αιτιολογηθούν τα πρόχειρα στρατόπεδα Χρυσοχοίδη που συμπληρώνουν την οχειρωματική γραμμή Παπουτσή. Δεν θυμήθηκαν όμως και το ποιός νοικιάζει αυτά τα κτίρια με 5 ή 10 ευρώ το στρώμα για μια νύχτα ή κατά δωμάτιο σε 10-20 μετανάστες μαζί. Ίσως πολλοί πονόψυχοι ιδιοκτήτες να πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες για το κέντρο και την εγκατάλειψή του. Πάντως τα κέρδη τους (σε μαύρα χωρίς λογοπαίγνιο) πρέπει να είναι πολύ μεγάλα. Ασκήθηκαν ποτέ διώξεις σε βάρος τους έστω και φορολογικές; Κι αν όχι, πώς αυτό;
Φυσικά, δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μετανάστευση στο κέντρο της Αθήνας. Το κατασκευάζουν οι αρχές που στέλνουν τους μετανάστες χωρίς δεκάρα από τον Έβρο στο κέντρο και που μετά κάνουν μήνες για να μελετήσουν τις αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο - κι όποιος ζήσει στο μεταξύ, όπως ζήσει και με όποιο τρόπο του προσφέρουν οι μαφίες.
Τότε τα στρατόπεδα; Να το συζητήσουμε. Πάντως δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από κάθε συνειδητό πολίτη αν δεν προσφέρουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανεκτές συνθήκες διαβίωσης και αν δεν υπάρχει συνεχής έλεγχός τους από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ και τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ερώτημα τώρα: ποιούς θα στέλνουν σε αυτά τα περίκλειστα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Δεν είναι ξεκάθαρο και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Γιατί υπάρχουν πολλές κατηγορίες (λαθρο)μεταναστών. Ορισμένοι με οικογένειες, και ενδεχομένως με παιδιά;
Πρέπει πάντως να καταλάβουμε ότι όσοι θα εγκλειστούν σε αυτά τα στρατόπεδα θα είναι φυλακισμένοι και όχι «φιλοξενούμενοι».
Περιληπτικά: έχουμε αρχές που δεν βρίσκουν με εξαίρεση τους φράχτες άλλες λύσεις για τη προστασία των συνόρων, φράχτες σίγουρα αύριο εξηλεκτρισμένους. Ως τώρα (κέντρα κράτησης στον Εβρο και το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας) έχουμε αποδείξει πώς ορισμένες αρχές καταλαβαίνουν τη νομιμότητα και τα στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου - μάτσο οι καταδίκες της χώρας μας από τα αρμόδια διεθνή όργανα κι ας είναι υποτονικές οι αντιδράσεις όσων εδώ θα έπρεπε να αντιδρούν, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η οργάνωση του φίλου Παναγιώτη Δημητρά Human Watch και των συντρόφων του.
H πολιτεία, που κάθε τόσο, από την εποχή του δεξιοχριστιανού Παπαθεμελή, οργανώνει  επιχειρήσεις «σκούπα»- λες και έχουμε να κάνουμε με σκουπίδια και όχι με ανθρώπους-  δεν κατάφερε να μετατρέψει, όπως πρέπει, το θέμα των συνόρων μας σε ευρωπαϊκό και να εξαναγκάσει τη Τουρκία να σέβεται τις δικές της υπογραφές για τον «επαναπατρισμό» όσων πρέπει να επαναπατριστούν. Και να τώρα που μένει άφωνη από τον φόβο μπροστά στις προκλητικές δηλώσεις του Σαρκοζί και τις απειλές του για το Σέγκεν ξεχνώντας ότι τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία είναι έργο δικών της γηγενών τρομοκρατών και όχι μεταναστών, ενώ η Ευρώπη μας αναγκάζει να κρατάμε εδώ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ακόμα και παρά τη θέλησή τους.
Γαλλιστί, και συγνώμη, merde !
ΠΗΓΗ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 30/03/2012