Search...

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΕΥΡΩΠΗ - ΦΡΟΥΡΙΟ: ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ Η "ΚΡΙΣΗ" ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κατσάκος Πέτρος

Ευρώπη - φρούριο: Το κόστος, τα κέρδη και η «κρίση» του Αιγαίου


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μιας ομάδας ανεξάρτητων δημοσιογράφων και επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξοδεύουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως για να έρθουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχο είναι το κόστος που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών θωράκισης των τειχών της Γηραιάς Ηπείρου. Και το μεγάλο κέρδος αυτών των πολιτικών επιλογών καταλήγει στα ταμεία συγκεκριμένων εταιρειών.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Κατσάκος
                                                    “Δραματική έκκληση της
                                                     Ύπατης Αρμοστείας για
                                                     μεγαλύτερη ευρωπαϊκή
                                                     στήριξη στην Ελλάδα”
Το ποσό των 11,3 δισ. ευρώ διέθεσαν οι χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία 15 χρόνια για απελάσεις μεταναστών και προσφύγων από τα εδάφη τους. Το στοιχείο αυτό, όπως και μια σειρά άλλων κοστοβόρων δράσεων της Ε.Ε. για την απωθητική πολιτική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων από Ασία και Αφρική φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια ευρωπαϊκή ομάδα δεκαπέντε δημοσιογράφων, στατιστικολόγων και προγραμματιστών συντάσσοντας μια ενδελεχή έρευνα με τίτλο «The Migrants' Files». Στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποκαλύπτεται ένας ανατριχιαστικός αριθμός: από το 2000 ώς σήμερα περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα τείχη της Ευρώπης - φρούριο. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2000 μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν πληρωθεί σε διακινητές για το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από τα ευρωπαϊκά σύνορα παρ' ότι την ίδια περίοδο η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ειδικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών επιτήρησης συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένες εταιρείες όπλων και τεχνολογίας ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή πολιτική κατά της μετανάστευσης. Η ομάδα του "Migrants Files" παρουσιάζει αυτά τα στοιχεία, αφού πρώτα συγκέντρωσε και ανέλυσε 39 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. ή το European Space Agency από το 2002 ώς το 2013 με συνολική χρηματοδότηση 225 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, από τα 39 δημόσια χρηματοδοτούμενα, προγράμματα, η Airbus συμμετείχε σε 10 μέσω 14 θυγατρικών εταιρειών της, η Finmeccanica δούλεψε σε 16 μέσω 13 θυγατρικών και η Thales ανέλαβε 18 επίσης μέσω 13 θυγατρικών της.

Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία: Συμμαχία εκατομμυρίων

Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν επενδύσει, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά «αστυνομικού» τύπου τεχνικού και τεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό την καλύτερη φύλαξη των συνόρων τους. Παράλληλα, η ανέγερση τειχών και φρακτών αποτελεί μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να έχουν επενδύσει σε αυτή. Η συντήρηση των ισπανικών τειχών τής Θέουτα και της Μελίγια κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το 2005 και μετά. Στη Θέουτα οι εργασίες κατασκευής έφτασαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2005 και του 2013, ενώ στη Μελίγιαάγγιξαν τα 47 εκατομμύρια. Στις 3 Νοεμβρίου του 2011, ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Όθωνας υπογράφει την απόφαση που κατακυρώνει το αποτέλεσμα μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «Κατασκευή τεχνητού εμποδίου επί ελληνικού εδάφους κατά μήκος της οριογραμμής της Ε/Τ μεθορίου, στον Νομό Έβρου». Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο φράχτης του Έβρου θα κοστίσει στο ελληνικό κράτος, εν μέσω κρίσης και λιτότητας, 3.161.586,14 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, όλα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το κόστος συντήρησης του φράχτη στον Έβρο δεν είναι ακόμα συστηματικά καταγεγραμμένο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη «επενδυθεί» στη δημιουργία και λειτουργία των Προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης. Ενδεικτικά, 5.359.789,17 ευρώ κόστισε η δημιουργία κέντρου κράτησης στη Μυτιλήνη, 5.226.224,37 ευρώ η ανακατασκευή υπαρχόντων κτηρίων στοΠροαναχωρησιακό κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Σε μελέτη του, το ΕΛΙΑΜΕΠ υπολογίζει πως το κόστος για την κατασκευή του Κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας άγγιξε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανεβάζει τα λειτουργικά του έξοδα σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ταυτόχρονα, βέβαια, το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει σε επιχειρήσεις όπως η «Ασπίδα», που ξεκίνησε τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση του φράχτη του Έβρου και είχε ως στόχο την ενίσχυση των περιπολιών και της επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων. Το κόστος της από τον Αύγουστο του 2012 ώς τον Ιούνιο του 2013 ανήλθε στα 24 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενα κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Από την πλευρά της Ιταλίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα και «με δεδομένο πως εκεί δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν φυσικά εμπόδια», η ιταλική κυβέρνηση έχει επενδύσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 «για να αποκτήσουν οι αρχές της Λιβύης βάρκες, γυαλιά νυχτερινής όρασης, εξοπλισμό αλλά και εκπαίδευση με στόχο την ανίχνευση προσφύγων και μεταναστών». Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση εφάρμοζε μια διμερή συμφωνία σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτούσε τη Λιβύη ώστε να εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων προς την Ιταλία.

Η Ύπατη Αρμοστεία: Δυσχεραίνουν συνεχώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες

Και ενώ η Ε.Ε. συνεχίζει να «επενδύει» στην πολιτική τής αστυνόμευσης, της απώθησης και των απελάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ροές προσφύγων και μεταναστών μέσω του Αιγαίου, η Ύπατη Αρμοστεία σε έκθεσή της επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη στήριξης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. Τα κύρια νησιά που δέχονται τους νεοεισερχόμενους είναι η Λέσβος (περίπου 21.600 αφίξεις), η Χίος (9.400), η Κως (8.900), η Λέρος (3.900) και η Σάμος (3.500). Πάνω από το 90% των αφίξεων προέρχονται από χώρες που βιώνουν πόλεμο και συρράξεις, κυρίως από τη Συρία (πάνω από το 60% των αφίξεων φέτος), το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία.
Η Ύπατη Αρμοστεία, παρ' ότι αναγνωρίζει πως η αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και οι τοπικές αρχές (περιφερειακές και δημοτικές) έχουν διαθέσει επιπλέον προσωπικό και πόρους, «ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα ευάλωτα άτομα, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα άτομα με αναπηρία και τα θύματα βασανιστηρίων, τα οποία μπορεί να μη λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα». Η Υ.Α. επισημαίνει πως «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις προαναφερθείσες προκλήσεις, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη από τα κράτη - μέλη και τα όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ενώ παράλληλα κάνει ειδική μνεία σε «ιδιώτες, ντόπιους εθελοντές και ΜΚΟ που έχουν οργανώσει διανομές τροφίμων, νερού, υποδημάτων και ρούχων προς τους πρόσφυγες» σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και η Σάμος.
19/06/2015